Maten en toleranties van buis, koker en staf

Bezig met laden...
RVS buis - RVS Land RVS buis - RVS Land

Buis- en kokermaten

In onze webshop worden buis- en kokermaten altijd aangegeven met ten minste 2 waardes. Voor beide waarden geldt: hoe groter het getal, hoe zwaarder en sterker de buis is:

  • Diameter of afmeting: Theoretische buitendiameter van de buis of buitenmaat van de koker;
  • Wanddikte: Theoretische materiaaldikte van de buis- of kokerwand.
    In sommige gevallen worden deze waardes aangevuld met een lengte. Sommige buis en koker verkopen wij namelijk in standaard lengtes (bijvoorbeeld 2500 mm of 5000 mm).

Voorbeeld 1: Buismaat 42.4 x 2.0 mm
Dit is een buis met een theoretische buitendiameter van 42.4 mm en een wanddikte van 2.0 mm. Een buismaat van 42.4 x 2.0 mm is een buismaat die veel gebruikt wordt in RVS hekwerken en balustrades.

Voorbeeld 2: Buismaat 33.7 x 2.6 x 2500 mm
Dit is een buis met een theoretische buitendiameter van 33.7 mm en een wanddikte van 2.6 mm. De lengte van de buis is 2500 mm.

Voorbeeld 3: Kokermaat 20 x 20 x 1.5 mm
Dit is een koker met een theoretische buitenafmeting van 20 x 20 mm en een wanddikte van 1.5 mm. 

Binnendiameter of binnenmaat van een buis of koker

Wanneer je de diameter of afmeting én de wanddikte van een buis of koker weet, kun je met de volgende formule de binnendiameter van de buis of binnenmaat van de koker berekenen:
Binnendiameter van buis = diameter – (2 x wanddikte).
Binnenmaat van koker = breedte koker – (2 x wanddikte).

Voorbeeld 1: Buismaat 42.4 x 2.0 mm
Buis 42.4 x 2.0 mm heeft een binnendiameter van 42.4 – (2 x 2.0) = 38.4 mm

Voorbeeld 2: Kokermaat 20 x 20 x 1.5 mm
Koker 20 x 20 x 1.5 mm heeft een binnendiameter van 20 – (2 x 1.5) = 17 mm

Staf- en stripmaten

Staf en strip is altijd massief en wordt altijd aangegeven met één waarde:
Diameter of afmeting: Theoretische buitendiameter of buitenmaat van de buis of strip.
In sommige gevallen wordt deze waarde aangevuld met een lengte. Sommige staf en strip verkopen wij namelijk in standaard lengtes (bijvoorbeeld 1000 mm of 2500 mm).

Voorbeeld 1: Stafmaat 12 mm
Dit is een massieve staf met een theoretische buitendiameter van 12 mm.

Voorbeeld 2: Stripmaat 15 x 5 x 1000 mm
Dit is een massieve strip met een theoretische buitenmaat van 15 x 5 mm. De lengte van de strip is 1000 mm.

Toleranties van buis, koker, staf en strip

Bij alle buis, koker en staf in onze webshop treden kleine toleranties in de buitendiameter of buitenmaat op. De meest voorkomende variant in ons assortiment is constructiebuis-, koker- en staf, dit heeft heeft vrij grote toleranties en wordt toegepast in RVS hekwerken, balustrades, trapleuningen en deurgrepen. Omdat je in deze productgroepen niet te maken hebt met nauwkeurige precisiedelen, zul je geen enkele last hebben van deze toleranties.
 
Op het moment dat je onze buis, koker of staf wil toepassen voor doeleinden waarbij het zeer van belang is dat de aangegeven maten tot op de 0.1 mm kloppen, raden we je onze buis, koker of staf niet aan.

THEORETISCHE BUISMAAT
In bovenstaande voorbeelden zie je dat we diameters en afmetingen theoretisch noemen. Dit heeft te maken met de toleranties die in de aangegeven maten kunnen optreden. Deze toleranties zijn van toepassing op zowel onbehandelde als behandelde buis, koker en staf.

Bij behandelde buis, koker en staf (bijvoorbeeld K320 geslepen of hoogglans gepolijst) wordt er tijdens het slijpproces een heel dun laagje van het oppervlak weggeslepen, zodat deze een mooi, glad oppervlak krijgt. Dit zorgt ervoor dat de diameter of afmeting van de buis of staf een fractie kleiner wordt.
Geslepen materialen worden gebruikt in RVS hekwerken, balustrades, trapleuningen en talloze andere toepassingen waarbij het belangrijk is dat de buis er mooi en afgewerkt uitziet.

MET HOEVEEL TOLERANTIE DIEN IK REKENING TE HOUDEN?
Tijdens het slijpen van buis, koker en staf wordt er ca. 0.05 mm weggeslepen, afhankelijk van de diameter, wanddikte en het type buis. Dat komt neer op een diameter verkleining van ca. 0.1 mm. Ook de wanddikte zal hiermee naar ratio afnemen.

Voorbeeld 1: Buismaat 26.9 x 2.0 mm
Een buis van 26.9 x 2.0 mm zal nooit een exacte diameter hebben van 26.9 mm. Ook de wanddikte zal in de praktijk iets lager uitvallen.

Voorbeeld 2: Stafmaat 12 mm
Staf met een buitendiameter van 12 mm zal nooit een exacte buitendiameter van 12 mm hebben. Deze staf is dan ook niet geschikt als as met lager passing.

Zaagtoleranties

Bij buis, koker, staf en profielen die wij speciaal voor jou op maat zagen, hanteren wij een zaagtolerantie van ± 1 mm per zaagsnede. Na het zagen wordt de buis niet ontbraamd.

Andere bijzonderheden van constructiebuis

  • Er kunnen lasnaden aan de binnenzijde aanwezig zijn;
  • De binnenkant van de buis is niet bewerkt.