Onderhoud van RVS

Bezig met laden...

RVS is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij

Zelfs de beste materialen hebben onderhoud nodig om ze er constant als nieuw uit te laten zien. Zo dienen ook roestvast stalen producten regelmatig onderhouden te worden, want ook op RVS kan vervuiling optreden. Denk daarbij aan vervuiling door vetten in de keuken, handafdrukken op trapleuningen en deurkrukken, stof op traphekken en vervuiling door weersinvloeden op je balustrade. Met onderstaande instructies voor het onderhouden van RVS vergroot je de levensduur van je product en blijft het oppervlak mooi en schoon.

Roestvrij staal schoonmaken

Voor alle RVS geldt:

  • Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen en/of schuurmiddelen;
  • Verwijder het RVS product bij schuur- en schilderwerkzaamheden en monteer het pas weer enkele dagen na het uitharden van de verf;
  • Gebruik alleen reinigingsmiddelen die volgens de fabrikant geschikt zijn voor RVS oppervlakken en lees altijd vooraf de gebruiksaanwijzing;
  • Gebruik geen olie, zoals babyolie of olijfolie, voor het poetsen van RVS. Één van de grootste mythes rondom RVS is dat je het het beste kunt poetsen met wat olie. Olie is een vettig product om iets te smeren, maar het is géén poetsmiddel. Je maakt het oppervlak hiermee alleen maar vettig, waardoor stof en vervuiling extra goed blijft plakken.

Onderhoud RVS binnenshuis

RVS trapleuningen - RVS Land RVS trapleuningen - RVS Land

RVS binnenshuis, zoals bijvoorbeeld RVS binnendeurbeslag, garderobestangen en trapleuningen, heeft weinig onderhoud nodig. Neem het oppervlak regelmatig af met een zachte, vochtige doek. Optioneel kun je gebruik maken van RVS Cleaner Spray, deze geeft een mooie glans en maakt het oppervlak vrij van vuil en vet.

Onderhoud RVS buitenshuis

RVS balustrade - RVS Land RVS balustrade - RVS Land

Reinig alle RVS onderdelen die buiten worden gemonteerd, zoals bijvoorbeeld balustradesventilatieroostersdeurgrepen en huisnummers, direct na montage met een poetsmiddel zoals Innoshine B570. Neem het product vervolgens regelmatig af met een zachte, vochtige doek. Optioneel kun je gebruik maken van RVS Cleaner Spray, deze geeft een mooie glans en maakt het oppervlak vrij van vuil en vet.

Wanneer RVS buitenshuis direct in aanraking kan komen met bijvoorbeeld zout of zuur, adviseren wij het gebruik van RVS316. RVS316 is namelijk corrosiebestendiger én daarom ook onderhoudsvriendelijker dan RVS304. Dit kan zijn in de buurt van de kust, nabij een drukke weg of in de buurt van industrie. In ons blog lees je meer over het verschil tussen RVS304 en RVS316.

Onderhoud RVS bootonderdelen

RVS bootonderdelen - RVS Land RVS bootonderdelen - RVS Land

Onze bootonderdelen worden standaard vervaardigd van hoogglans gepolijst RVS316 en zijn hierdoor beter bestand tegen zoet én zout water. Het blijft wel belangrijk om RVS bootonderdelen regelmatig af te spoelen met schoon zoet water. Neem het oppervlak regelmatig af met een zachte, vochtige doek.

Onderhoud producten met coating

Deurkruk zwart - RVS Land Deurkruk zwart - RVS Land

Producten met een coatinglaag, zoals bijvoorbeeld zwarte trapleuningen en zwart deurbeslag, hebben weinig onderhoud nodig. Neem het oppervlak regelmatig af met een zachte, vochtige doek. Houd er rekening mee dat een coating na verloop van tijd lichter kan worden. Ook kunnen bijvoorbeeld ringen, sleutels en nagels de coatinglaag beschadigen.Gevolgen van gebrekkig onderhoud

Vliegroest op RVS - RVS Land Vliegroest op RVS - RVS Land

Voor correct en tijdig onderhoud ben je zelf verantwoordelijk. Bij gebrekkig of te laat onderhoud van RVS kun je te maken krijgen met corrosie, vliegroest of theevlekken. Dit is vervuiling die op het RVS terecht komt en bruine en/of gele roestvlekken veroorzaakt. Reeds ontstane roestvlekken kunnen in de meeste gevallen, bij direct ingrijpen, eenvoudig weggepoetst worden met een speciaal reinigingsmiddel tegen vliegroest, zoals onze RVS Roestbehandelingskit.

Sterk vervuild RVS dat al tijden lang niet is gepoetst, is te herkennen aan groene, bruingele en donkere vlekken. Wil je dit schoonmaken, dan heb je een wat agressiever reinigingsmiddel nodig, zoals bijvoorbeeld Pelox RVS reiniger.

In de categorie Onderhoud vind je alle benodigde producten voor het oppoetsen, schoonmaken en onderhouden van RVS.

Krassen verwijderen op RVS

Krassen verwijderen op RVS - RVS Land Krassen verwijderen op RVS - RVS Land

RVS binnenshuis wordt dagelijks veelvuldig gebruikt. Als logisch gevolg hiervan kunnen er na verloop van tijd lichte, oppervlakkige krasjes ontstaan in het oppervlak. Door het oppervlak te poetsen met RVS Cleaner Spray maak je vaak al de meeste lichte krasjes en beschadigingen minder goed zichtbaar. Als je de krassen grondiger wil aanpakken, kun je ervoor kiezen het oppervlak te behandelen met een schuurvlies. Lees voordat je krassen gaat aanpakken ons blog over wegpoetsen van krassen op RVS, hierin geven o.a. meer informatie over het juiste gebruik van een schuurvlies.


Garantie

Wij geven geen garantie op: 

  • Gebruiksschade;
  • Verontreinigingen en vliegroest;
  • Een versleten en/of beschadigde coating.