Welk soort RVS moet ik kiezen?

Bezig met laden...

Welk materiaal kun je nu het beste gebruiken voor jouw project? Hieronder geven we je tekst en uitleg over de verschillende materialen die je in ons assortiment kunt vinden. 

RVS is een afkorting van roestvast staal, dit is een legering van onder andere ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Vele RVS soorten zijn verder samengesteld uit de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Elk element geeft een andere eigenschap aan het RVS. Door het combineren van verschillende percentages legeringselementen ontstaan allerlei RVS soorten met steeds andere eigenschappen.

 

RVS304 (A2)
RVS304 is het meest voorkomende RVS soort in ons assortiment en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Een voorwaarde voor buitengebruik is dat het wordt toegepast in een natuurrijke omgeving, waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur. RVS producten dienen regelmatig onderhouden te worden om vervuiling tegen te gaan. 

RVS316 (A4)
Indien RVS direct in aanraking kan komen met bijvoorbeeld zout of zuur adviseren wij het gebruik van RVS316. Dit kan zijn in de buurt van de kust, nabij een drukke weg of in de buurt van industrie. RVS316 is beter bestand tegen aantasting van de chroomoxide laag die RVS roestvast maakt. Ook voor de watersport en in zwembaden is RVS316 geschikt - kies dan voor producten met een hoogglans gepolijst oppervlak. RVS producten dienen regelmatig onderhouden te worden om vervuiling tegen te gaan. 

Aluminium
Enkele onderdelen in onze webshop, waaronder U-profielen, hebben wij enkel in aluminium. Aluminium is geschikt voor zowel binnen als buiten. Dit materiaal is goedkoper en lichter dan RVS en is makkelijk te bewerken.

ZAMAK
ZAMAK is een roestvaste legering van Zink, Aluminium, Magnesium en Koper. Deze legering is goedkoper dan RVS, omdat deze makkelijker te gieten is. ZAMAK is niet corrosiebestendig en is enkel geschikt voor binnengebruik. Door de oppervlak afwerkingen zoals RVS Look en Chroom Look kan ZAMAK samen met geslepen of hoogglans RVS materialen gebruikt worden.

Staal
In ons assortiment vind je tevens stalen producten. Een combinatie van staal op RVS kan enkel binnenshuis, in een droge omgeving, gebruikt worden. Grote of kleine constructies worden meestal uit diverse verschillende stalen delen opgebouwd en gelast. Omdat onbehandeld staal roest als het nat wordt, worden stalen constructies na het lassen nog voorzien van een zinklaag, chroomlaag, laklaag of poedercoating in een kleur naar keuze. 

Messing
Enkele producten in onze webshop zijn leverbaar in messing: dit is een legering van koper en zink. Messing kan enkel binnenshuis, in een droge omgeving, gebruikt worden.

Mat geborsteld / K320 geslepen
K320 geslepen is de meest voorkomende afwerking van RVS en wordt dan ook in ons assortiment het meest verkocht. In de volksmond staat deze afwerking ook bekend als mat of mat geborsteld. K320 geslepen materiaal is voorzien van een slijprichting. Daarnaast vind je in ons assortiment enkele artikelen onder de term RVS Look. Dit zijn ZAMAK producten met een K320 geslepen afwerking, waardoor deze dezelfde uitstraling hebben als K320 geslepen RVS.

Hoogglans gepolijst
Hoogglans gepolijste onderdelen hebben een spiegelend oppervlak en worden in ons assortiment ook wel aangeduid als Chroom of Chroom Look. 
RVS met een hoogglans gepolijst oppervlak vind je het meeste terug bij onze bootonderdelen. Doordat dit oppervlak glad is, en dus geen kleine groefjes heeft zoals K320 geslepen materialen, kan vuil zich hier moeilijk op vast zetten.

Onbehandeld / Brut
Artikelen waarvan het oppervlak onbehandeld of brut is vind je het meeste terug bij onderdelen die na montage worden afgedekt door een rozet of wegvallen in een buis. Daarnaast zijn veel lasdelen ongeslepen. Na het lassen dienen deze namelijk nog nabehandeld te worden en kan het zijn dat het complete werkstuk alsnog geslepen wordt.

Voorzien van coating
Deze onderdelen zijn voorzien van een gekleurde poedercoating, zoals bijvoorbeeld zwart RAL9005 gecoate glasklemmen. De kleur van de coating staat altijd bij het product vermeld.

Binnenshuis
RVS304
RVS316
Aluminium
ZAMAK
Staal

Buitenshuis in een natuurrijke omgeving
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

Buitenshuis in een verkeersrijke omgeving
X
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

Buitenshuis nabij industrie
X
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X Staal

Buitenshuis nabij kust
X RVS304
RVS316, Hoogglans gepolijst
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

In zwembaden
X RVS304
RVS316
X Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal