RVS Land is een écht familiebedrijf met bijna 20 jaar ervaring in RVS producten voor binnen- en buitenhuis, waaronder trapleuningen, deurbeslag, ventilatieroosters en bouwbeslag. In onze webshop vind je het grootste assortiment van Nederland en België, met meer dan 100.000 hoogwaardige RVS artikelen direct uit voorraad leverbaar. Wij hebben tevens een eigen werkplaats waar we RVS op maat produceren, geheel volgens jouw specifieke wensen. Al sinds onze oprichting staat persoonlijke service bij ons voorop, want we geloven dat een goede relatie met onze klanten het verschil maakt.

RVS soorten

Welke soorten RVS zijn er, en welke RVS soort kun je nu het beste gebruiken voor jouw project? Hieronder geven we je tekst en uitleg over de verschillende materialen die je in ons assortiment kunt vinden, en welk materiaal het best geschikt is voor elke situatie.


Wat is RVS?

De afkorting RVS betekent roestvast staal, dit is een legering van onder andere ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Vele RVS soorten zijn verder samengesteld uit de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Elk element geeft een andere eigenschap aan het RVS. Door het combineren van verschillende percentages legeringselementen ontstaan allerlei RVS soorten met steeds andere eigenschappen. De meest bekende RVS soorten zijn RVS 304 en RVS 316.


Meest voorkomende RVS soorten

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je project is het belangrijk om de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen goed te begrijpen. Hieronder vind je een overzicht van welke materialen wij aanbieden:

RVS 304 (A2)
RVS 304 is het meest gebruikte type roestvast staal en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Voor buitengebruik is het belangrijk dat RVS 304 wordt toegepast in een omgeving zonder agressieve invloeden zoals zout, zure stoffen of industriële vervuiling. Een natuurrijke omgeving is ideaal. Voor langdurig plezier en optimale prestaties adviseren wij een regelmatige reiniging met speciale RVS-reinigers of een mild schoonmaakmiddel.

RVS 316 (A4)
Indien RVS direct in aanraking kan komen met bijvoorbeeld zout of zuur adviseren wij het gebruik van RVS 316. Het is de ideale keuze nabij de kust, industriële gebieden of langs drukke verkeerswegen waar luchtverontreiniging voorkomt. RVS 316 is namelijk beter bestand tegen aantasting van de chroomoxide laag die RVS roestvast maakt. Ook voor de watersport en in zwembaden is RVS316 geschikt - kies dan ook voor een hoogglans gepolijst oppervlak. Ook RVS 316 dient regelmatig onderhouden te worden om vervuiling tegen te gaan. 

Aluminium
Aluminium is een licht, veelzijdig en budgetproof materiaal. Het wordt vaak gekozen voor toepassingen waar gewicht en prijs bepalend zijn en esthetiek dus minder belangrijk is. Hoewel aluminium corrosiebestendig is en geschikt is voor zowel binnen als buiten, kan het oppervlak na verloop van tijd dof worden. Regelmatige reiniging met een zachte doek en water helpt om de glans te behouden. Houd er rekening mee dat aluminium minder sterk is dan RVS, wat het minder geschikt maakt voor zware belasting.

ZAMAK
ZAMAK is een roestvaste legering van zink, aluminium, magnesium en koper. Deze legering is alleen geschikt voor decoratieve binnentoepassingen, omdat het niet corrosiebestendig is. ZAMAK is dus niet geschikt voor buiten. Doordat het gemakkelijk te gieten is en goedkoper is dan RVS, is het een betaalbaar alternatief voor RVS. Met oppervlakteafwerkingen zoals RVS-look of chroom-look kun je ZAMAK combineren met geslepen of hoogglans RVS voor een uniforme uitstraling. 

Staal
Staal is een krachtig en veelzijdig materiaal dat in ons assortiment voornamelijk wordt aangeboden voor constructieve toepassingen. Onbehandeld staal is gevoelig voor corrosie en wordt daarom meestal voorzien van een beschermende laag, zoals zink, chroom, verf of een poedercoating in een kleur naar keuze. Hierdoor wordt het materiaal beschermd tegen roest en geschikt voor allerlei projecten, zowel decoratief als constructief. Een combinatie van staal op RVS kan enkel binnenshuis, in een droge omgeving, gebruikt worden, omdat het combineren van staal en RVS in vochtige omgevingen galvanische corrosie kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je stalen onderdelen goed onderhoudt en beschermt om de levensduur te verlengen.

Messing
Messing is een legering van koper en zink en wordt vaak gekozen wegens haar warme, luxe uitstraling. Messing is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis en in droge omgevingen, omdat het niet volledig corrosiebestendig is. Daarom worden messing producten vaak voorzien van een PVD-coating of andere beschermlaag om het geschikt te maken voor buitengebruik. 

Mat geborsteld / K320 geslepen
K320 geslepen is de meest voorkomende afwerking van RVS en wordt ook wel aangeduid als mat of mat geborsteld. Deze afwerking ontstaat door een slijpproces waarbij een fijne, uniforme slijprichting op het oppervlak wordt aangebracht. Een belangrijk kenmerk van deze afwerking is de zichtbare slijprichting, wat een verfijnde structuur aan het materiaal geeft. K320 geslepen RVS wordt veel gebruikt voor trapleuningen, deurbeslag, garderobestangen en keukens. 

Hoogglans gepolijst
Hoogglans gepolijste onderdelen hebben een spiegelend, reflecterend oppervlak en worden in ons assortiment ook wel aangeduid als chroom. Deze afwerking ontstaat door een intensief polijstproces waarbij het oppervlak volledig glad wordt gemaakt, zonder zichtbare slijprichting. Hierdoor is het materiaal minder gevoelig voor vuilophoping en eenvoudiger schoon te maken. RVS met een hoogglans gepolijst oppervlak vind je het meeste terug bij onze bootonderdelen en badkamer accessoires.

Onbehandeld / Brut
Bij brut RVS is het oppervlak nog in de ruwe staat zoals het na productie uit de fabriek komt. Dit betekent dat het vaak een doffe en ongelijkmatige uitstraling heeft, met mogelijke sporen van het productieproces zoals lasnaadjes, walshuid of kleine onregelmatigheden. Onbehandelde of brut afwerkingen zijn vooral functioneel en worden gebruikt bij onderdelen die niet zichtbaar zijn in het eindresultaat. Veel lasdelen worden onbehandeld geleverd, zodat ze na montage kunnen worden nageslepen of gepolijst, afhankelijk van de gewenste eindafwerking.

Voorzien van coating
Een trend in de markt is het toepassen van een gekleurde poedercoating. De coating geeft het product niet alleen een stijlvolle uitstraling, maar zorgt ook extra bescherming tegen krassen en weersinvloeden. De kleur van de coating staat altijd vermeld bij het product, zodat je een uniforme afwerking kunt creëren in je project. De meest populaire kleur voor coatings zijn zwart, antraciet, wit en metallics zoals goud of brons.

Binnenshuis
RVS304
RVS316
Aluminium
ZAMAK
Staal

Buitenshuis in een natuurrijke omgeving
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

Buitenshuis in een verkeersrijke omgeving
X
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

Buitenshuis nabij industrie
X
RVS304
RVS316
Aluminium
X
ZAMAK
X Staal

Buitenshuis nabij kust
X RVS304
RVS316, Hoogglans gepolijst
Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

In zwembaden
X RVS304
RVS316
X Aluminium
X
ZAMAK
X
Staal

Hoe ontstaan verschillende RVS types?

RVS is een legering, wat betekent dat het bestaat uit een combinatie van ijzer en andere elementen. Door het combineren van deze elementen in specifieke verhoudingen ontstaat een materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid, sterkte en corrosiebestendigheid. Door variaties in de samenstelling en het productieproces kunnen er verschillende types RVS ontstaan. De eigenschappen van RVS worden vooral beïnvloed door vier belangrijke factoren:

  • Legeringselementen: De meest voorkomende elementen in RVS zijn chroom, nikkel, molybdeen en koolstof. Soms worden er ook andere elementen toegevoegd, zoals titanium en mangaan. De hoeveelheid chroom (vaak minimaal 10,5%) is hierbij essentieel, omdat dit zorgt voor de kenmerkende corrosiebestendigheid van RVS. Nikkel verhoogt de taaiheid en flexibiliteit, molybdeen versterkt de weerstand tegen pitting en spleetcorrosie in agressieve omgevingen (zoals bij zeewater of chemische stoffen) en koolstof beïnvloedt de hardheid en sterkte van het materiaal. Door variaties in deze elementen ontstaan verschillende klassen van RVS, zoals austenitisch (bijvoorbeeld 304 en 316), ferritisch en martensitisch RVS, elk met hun eigen unieke eigenschappen.
  • Warmtebehandeling: Het warmtebehandelingsproces speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de microstructuur en daarmee de mechanische eigenschappen van RVS. Door het materiaal te verhitten tot specifieke temperaturen en gecontroleerd af te laten koelen, kunnen de sterkte, hardheid en corrosiebestendigheid worden verbeterd. Bijvoorbeeld, austenitisch RVS wordt vaak gegloeid om spanningen in het materiaal te verminderen en het vervormbaarder te maken. Martensitisch RVS kan daarentegen worden gehard en ontlaten voor een hogere hardheid en slijtvastheid.
  • Productieproces: De manier waarop RVS wordt geproduceerd, van smelten tot bewerken, heeft een grote invloed op de uiteindelijke eigenschappen van het materiaal. De snelheid waarmee het staal afkoelt na verhitting kan bijvoorbeeld kristalstructuren vormen die de sterkte en flexibiliteit bepalen. Het smeltproces zelf (dit wordt vaak uitgevoerd in een inductieoven of elektrische boogoven) bepaalt de homogeniteit en zuiverheid van de legering. Daarnaast kan koudwalsen de sterkte en afwerking verbeteren. Warmwalsen zorgt voor een betere vervormbaarheid.
  • Oppervlakteafwerking: De afwerking van RVS zorgt niet alleen voor een esthetische uitstraling, maar heeft ook invloed op de eigenschappen van het materiaal. Polijsten, borstelen of slijpen kan de gladheid van het oppervlak verbeteren, wat zorgt voor een betere weerstand tegen vervuiling en corrosie. Zo is een gepolijste afwerking bijvoorbeeld ideaal voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, omdat het gemakkelijk te reinigen is en de groei van bacteriën tegengaat. RVS dat buiten wordt toegepast is vaak mat geborsteld, omdat dit er mooi en strak uit ziet en krassen hierop minder goed zichtbaar zijn.