Begrippenlijst - Jouw gids voor RVS
Als dé specialist in RVS producten streven we ernaar om niet alleen de meest hoogwaardige producten te leveren, maar ook waardevolle informatie en kennis te delen. Daarom hebben wij deze uitgebreide RVS begrippenlijst samengesteld. Of je nu een doorgewinterde professional bent of nieuw in de wereld van RVS, deze lijst is tot stand gekomen om je te voorzien van heldere en nauwkeurige definities van de belangrijkste RVS termen in onze branche.
Aluminium
Aluminium is een zilverachtig, niet-magnetisch en lichtgewicht metaal dat veel gebruikt wordt in de industrie. Het heeft een lage dichtheid, hoge elektrische geleidbaarheid en uitstekende reflecterende eigenschappen. Bij de keuze tussen aluminium en RVS zijn er diverse factoren om in overweging te nemen. Aluminium is lichter, minder sterk en gevoeliger voor corrosie dan roestvrij staal. RVS is zwaarder, sterker en duurzamer, en heeft een hogere weerstand tegen corrosie dan aluminium. Aluminium is beter geschikt voor toepassingen waar gewicht een belangrijke factor is, terwijl RVS geschikter is voor situaties waar hygiëne, duurzaamheid en corrosiebestendigheid cruciaal zijn.
Annealing
Annealing is een warmtebehandelingsproces dat wordt toegepast op metalen om de mechanische eigenschappen te veranderen. Het houdt in dat het metaal wordt verhit tot een bepaalde temperatuur, gevolgd door langzame afkoeling om interne spanningen te verminderen en de korrelstructuur te verfijnen. Hierdoor worden de eigenschappen van het metaal, zoals de ductiliteit en taaiheid, verbeterd, terwijl de hardheid afneemt. Dit proces helpt ook bij het verminderen van ongewenste eigenschappen die kunnen ontstaan tijdens het fabricageproces, waardoor het metaal beter geschikt wordt voor verdere bewerkingen zoals buigen, dieptrekken en machinale bewerkingen.
Anti-kerntrek
Anti-kerntrek is een term die gebruikt wordt in de context van sloten en beveiliging, en het beschrijft een veiligheidsfunctie die voorkomt dat inbrekers de cilinder van een slot uit kunnen trekken of breken. Deze inbraakmethode wordt ook wel kerntrekken of cilindertrekken genoemd: hierbij draaien inbrekers een schroef in de cilinder van het slot en met behulp van een speciaal gereedschap (de kerntrekker) proberen ze de cilinder uit het slot te trekken. Hierdoor krijgt de inbreker snel en relatief stil toegang tot een woning of gebouw. Om dit tegen te gaan, zijn er sloten en slotbeslagen ontwikkeld met een anti-kerntrekfunctie. Dit type beslag is voorzien van een verstevigde, metalen plaat die de cilinder beschermt tegen het uitrekken of breken. Dit beslag bedekt de cilinder gedeeltelijk of geheel, waardoor het voor inbrekers veel moeilijker wordt om de cilinder te manipuleren. Het gebruik van anti-kerntrekbeslag verhoogt de inbraakwerendheid van een slot aanzienlijk. Het maakt een van de meest voorkomende inbraakmethodes onbruikbaar, waardoor het voor inbrekers veel moeilijker en tijdrovender wordt om binnen te komen.
Austenitisch RVS
Austenitisch roestvast staal (RVS) is een niet-magnetische, corrosiebestendige legering die een hoog gehalte aan chroom en nikkel bevat, samen met vaak andere legeringselementen zoals molybdeen en mangaan. Het staat bekend om zijn hoge corrosiebestendigheid, hittebestendigheid en buigzaamheid, waardoor het geschikt is voor toepassingen in de chemische industrie, de voedingsindustrie en de medische sector. Het dankt zijn naam aan de austenitische microstructuur die het aanneemt bij hoge temperaturen, wat resulteert in een combinatie van sterkte en taaiheid en een goede vormbaarheid.
Besmettingscorrosie
Besmettingscorrosie, ook bekend als contactcorrosie, galvanische corrosie of vliegroest, treedt op wanneer twee verschillende metalen in direct contact komen. Dit leidt tot corrosie van het minder edele metaal (bijvoorbeeld ijzer), terwijl het edelere metaal (bijvoorbeeld RVS) relatief onaangetast blijft. Hierdoor lijkt het alsof het edelere metaal roest. De corrosie kan worden versterkt door factoren zoals vochtigheid, temperatuur en verontreinigingen.
Brut
Brut betekent onbehandeld of onafgewerkt, het verwijst naar RVS in de ruwe, onbewerkte staat na productie. Het heeft geen verdere oppervlaktebehandelingen ondergaan zoals slijpen, borstelen, polijsten, beitsen of passiveren. Dit resulteert in een oppervlak met een doffe uitstraling en kan enige onregelmatigheden of oppervlakteverontreinigingen vertonen als gevolg van het productieproces. Ondanks de ruwe afwerking behoudt brut RVS zijn goede corrosiebestendige eigenschappen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar esthetiek van minder belang is en duurzaamheid en corrosiebestendigheid cruciaal zijn, zoals in de industrie of constructie.
Contactcorrosie
RVS staat bekend om zijn weerstand tegen corrosie, dankzij de vorming van een dunne, beschermende laag chroomoxide op het oppervlak. Echter, wanneer RVS in direct contact komt met een minder edel metaal, zoals koolstofstaal of aluminium, en beide metalen worden blootgesteld aan een corrosieve omgeving (zoals water met zouten), kan contactcorrosie optreden. In deze situatie corrodeert of roest het minder edele metaal hevig en snel, terwijl het RVS (het nobelere metaal) grotendeels wordt beschermd. Andere benamingen voor contactcorrosie zijn besmettingscorrosie, galvanische corrosie of vliegroest.
Corrosie
Corrosie is het proces waarbij metalen, zoals ijzer en staal, reageren met hun omgeving en langzaam afbreken. Dit kan optreden wanneer metalen in contact komen met water, lucht, zuren of andere chemische stoffen. Dit resulteert vaak in roest of de vorming van ongewenste afzettingen, waardoor metalen hun kracht verliezen en uiteindelijk kunnen breken. Het is een veelvoorkomend probleem bij blootgestelde metalen structuren, zoals bruggen, auto's en metalen buizen, en het kan leiden tot aanzienlijke kosten voor reparatie en vervanging. Het is belangrijk om corrosie te voorkomen om de levensduur van metalen constructies te verlengen.
Chroom
Chroom is een hard, glanzend, zilverkleurig metaal dat bekend staat om zijn weerstand tegen corrosie en roest. Het wordt vaak gebruikt als een legeringselement in de productie van roestvrij staal. De aanwezigheid van chroom in RVS zorgt namelijk voor de vorming van een dunne, beschermende laag van chroomoxide op het oppervlak, die het RVS zijn roestbestendige eigenschappen geeft. Materialen zoals RVS of ZAMAK worden ook vaak verchroomd om het een glanzende, spiegelende uitstraling te geven voor decoratieve doeleinden en keuken- en badkamer accessoires.
Decarburisatie
Decarburisatie treedt op als staal haar koolstof verliest als gevolg van blootstelling aan hoge temperaturen. Hierdoor wordt het staal zachter en minder hard. Dit gebeurt wanneer het oppervlak van het staal in contact komt met een hittebron, zoals tijdens het smeden of verwarmen. Dit kan de mechanische eigenschappen van het staal veranderen en het minder geschikt maken voor bepaalde toepassingen. Het kan worden voorkomen door het gebruik van beschermende atmosferen of controle van de temperatuur en de duur van blootstelling aan hitte tijdens het productieproces.
Duplex
In de context van RVS verwijst duplex naar een hoogwaardige legering met een microstructuur die bestaat uit ongeveer gelijke delen van austeniet en ferriet. Dit geeft het materiaal een combinatie van eigenschappen zoals hoge sterkte en corrosiebestendigheid. Het duplex roestvrij staal is bekend om zijn goede weerstand tegen putcorrosie, spanningscorrosie en scheurvorming, waardoor het geschikt is voor gebruik in veeleisende omgevingen, zoals de chemische industrie, de petrochemische industrie en de zeevaart. Duplex roestvrij staal wordt ook gewaardeerd vanwege zijn goede lasbaarheid en mechanische eigenschappen.
Elektrolytisch gepolijst
Elektrolytisch gepolijst RVS heeft een oppervlaktebehandelingsproces ondergaan waarbij het roestvast staal ondergedompeld wordt in een elektrolytische oplossing en onder invloed van een elektrische stroom wordt gepolijst. Dit proces verwijdert onzuiverheden en verontreinigingen van het oppervlak en verbetert de gladheid en glans van het materiaal. Het resulteert in een egaal, helder en reflecterend oppervlak met verbeterde corrosiebestendigheid en hygiënische eigenschappen. Elektrolytisch gepolijst roestvrij staal wordt vaak gebruikt in toepassingen waar een esthetisch aantrekkelijk en gemakkelijk te reinigen oppervlak vereist is, zoals in de voedingsindustrie, farmaceutische industrie en laboratoriumomgevingen.
Ferritisch RVS
Ferritisch roestvast staal is een type RVS dat voornamelijk bestaat uit een microstructuur van ferritische fase. Het is magnetisch, corrosiebestendig en biedt goede weerstand tegen spanningsscheuren. Ferritisch RVS is doorgaans minder bestand tegen corrosie dan austenitisch roestvrij staal, maar het is gemakkelijker te bewerken en te vormen. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen waar corrosiebestendigheid en een aantrekkelijk uiterlijk minder van belang zijn, zoals in toestellen, keukenaccessoires en auto onderdelen.
Galvanische corrosie
Galvanische corrosie is roest dat optreedt als twee verschillende metalen, zoals roestvrij staal (RVS) en een ander metaal, met elkaar in contact komen en tegelijkertijd nat worden, bijvoorbeeld door water. Stel je voor dat deze metalen als batterijpolen zijn: het ene metaal (niet-RVS) gaat sneller roesten omdat het als een soort 'opoffering' dient voor het andere metaal (RVS), dat langer mooi en roestvrij blijft. Dit gebeurt omdat elektrische stroomtjes lopen tussen de twee metalen als ze nat zijn, wat de roest van het ene metaal versnelt. Dit is belangrijk om te weten als je RVS met andere metalen gebruikt, omdat het kan zorgen voor onverwachte roest op plekken waar je het niet wilt. Galvanische corrosie wordt ook wel besmettingscorrosie, contactcorrosie of vliegroest genoemd.
Gatdeel
Een gatdeel is een term die wordt gebruikt in de context van deurbeslag. Een gatdeel is een enkele deurklink, bedoeld voor één zijde van een deur (vaak de buitenzijde van de deur). Dit type deurklink wordt toegepast in situaties waar een klink aan slechts één zijde van de deur nodig is (zoals bijvoorbeeld een voordeur of meterkast).
Geborsteld
Geborsteld betekent een specifieke afwerking van RVS waarbij het oppervlak is bewerkt met een borsteling om een kenmerkend, mat uiterlijk te creëren. Deze afwerking wordt vaak toegepast bij RVS interieur accessoires, zoals RVS deurbeslag of RVS trapleuningen. Bij het borstelen van RVS wordt het oppervlak systematisch geschuurd met borstels of schuurmiddelen. Dit proces zorgt voor fijne lijnen die meestal in één richting lopen. Het resultaat is een consistent patroon van lichte, subtiele streepjes in het oppervlak met een matte uitstraling. Geborsteld RVS is beter bestand tegen vingerafdrukken en kleine krasjes dan een glanzend oppervlak. RVS wordt doorgaans geborsteld of geslepen met een korrelgrootte van 320. Daarom zijn de meeste RVS interieur accessoires K320 geslepen.
Gepolijst
Gepolijst verwijst naar een oppervlak dat glad en glanzend is gemaakt door middel van schuren en polijsten. Er zitten geen oneffenheden of ruwe plekken in het oppervlak. Polijsten is een proces waarbij het oppervlak wordt geëgaliseerd en verfijnd. Gepolijst RVS glanst en spiegelt.
Hoogglans (polijsten/gepolijst)
Hoogglans polijsten is een afwerkingstechniek die wordt toegepast op RVS producten om een zeer glad en glanzend oppervlak te creëren. Dit proces vereist zorgvuldig en zeer intensief schuren en polijsten van het oppervlak totdat het een spiegelachtige afwerking heeft. Hierdoor krijgt het RVS een mooie, reflecterende glans. Er zijn diverse gradaties in hoogglans. De keuze voor een specifieke gradatie hangt af van de gewenste esthetiek en de toepassing van het product. Voor decoratieve en hoogwaardige toepassingen zul je waarschijnlijk kiezen voor BA of No. 8 Finish, terwijl No. 4 Finish meer geschikt kan zijn voor industriële toepassingen.
Inox
Inox en RVS betekent eigenlijk hetzelfde. Inox is gewoon een andere naam voor RVS, wat staat voor roestvast staal. RVS is de naam die we in Nederland gebruiken, en de term inox wordt vaker gebruikt in landen als België en Frankrijk. Inox is namelijk afgeleid van het Franse "inoxydable", wat roestvrij betekent.
K320 geslepen
K320 verwijst naar de korrelgrootte van het schuurmateriaal dat wordt gebruikt om een oppervlak te bewerken. In dit geval suggereert K320 dat het oppervlak mat geborsteld of geslepen is met een schuurmiddel met een korrelgrootte van 320. Het resultaat van dit proces is een fijn afgewerkte, mat ogende textuur. Dit wordt vaak toegepast op RVS dat voor het interieur wordt gebruikt, zoals interieur accessoires of afzuigkappen. K320 geslepen RVS heeft een hoge esthetische waarde en het voordeel ervan is dat krassen en vingerafdrukken minder zichtbaar zijn.
Kerntrekbeveiliging
Kerntrekbeveiliging is een veiligheidsfunctie op sloten die voorkomt dat inbrekers de cilinder uit het slot kunnen trekken, een methode die bekend staat als kerntrekken of cilindertrekken. Hierbij draait een inbreker een schroef in de cilinder van het slot om deze vervolgens eruit te trekken en de deur te kunnen openen. Deurbeslag met kerntrekbeveiliging ontwikkeld heeft een bescherming van de cilinder omdat er een verstevigd metalen plaatje in zit die de cilinder gedeeltelijk of geheel afdekt. Hiermee wordt het voor inbrekers moeilijker, tijdrovender en minder aantrekkelijk om (proberen) in te breken. Het toepassen van deurbeslag met kerntrekbeveiliging is een effectieve manier om deuren beter te beveiligen tegen inbraakpogingen.
Legering
Een legering is een materiaal dat wordt gevormd door twee of meer elementen te combineren. Deze elementen worden gemengd op moleculair niveau om een nieuwe stof te creëren met eigenschappen die vaak superieur zijn aan die van de individuele elementen. Een bekend voorbeeld van een legering is roestvast staal (RVS), dat wordt gevormd door het combineren van ijzer met chroom, nikkel en andere elementen. RVS heeft de eigenschappen van corrosiebestendigheid en duurzaamheid die vele malen beter zijn dan puur ijzer.
Martensitisch RVS
Martenitisch RVS, zoals bijvoorbeeld RVS 410 (C1), is een specifieke categorie van roestvast staal en bevat een hoog gehalte aan koolstof en chroom. Het heeft zijn naam te danken aan de microstructuur die bekendstaat als "martenitisch", die wordt gevormd door een specifiek warmtebehandelingsproces. Martenitisch RVS is bijzonder hard en het is minder corrosievast dan RVS304 of RVS316. Een bijzondere eigenschap van martenitisch RVS is dat het magnetisch is. Vanwege de hardheid wordt martensitisch RVS vaak gebruikt in messen, chirurgische instrumenten, lagers, en andere toepassingen waar slijtvastheid en scherpte belangrijk zijn. Het wordt ook gebruikt in sommige delen van de auto-industrie en in de productie van bepaalde mechanische componenten.
Mat
Een mat oppervlak is niet glanzend of reflecterend, maar eerder een diffuus en niet-schitterend. Matheid wordt vaak gedefinieerd door het gebrek aan spiegelende reflectie van licht van het oppervlak. Dit wordt bereikt door het oppervlak te schuren. Matte oppervlakken worden vaak gebruikt voor esthetische doeleinden in design en interieurdecoratie, omdat ze een meer ingetogen en zachte uitstraling hebben dan glanzende oppervlakken. Ze verminderen ook de zichtbaarheid van vingerafdrukken en krassen, wat handig kan zijn op producten zoals trapleuningen, balustrades, deurkrukken en matglanzend RVS in keukenapparatuur.
Messing
Messing is een legering van koper en zink en is een veelgebruikt materiaal vanwege zijn unieke eigenschappen en uitstraling. Messing heeft een karakteristieke goudachtige tot geelbruine kleur, afhankelijk van het zinkgehalte. Verder is messing corrosiebestendig en goed bewerkbaar Messing is ook goed waterbestendig waardoor het veel wordt toegepast in waterkranen en sanitair. Door zijn mooie uiterlijk zie je tegenwoordig ook steeds meer messing in interieur zoals deurkrukken en meubelbeslag. Messing wordt ook vaak aangeduid als kleur en verwijst vaak naar een gouden uitstraling.
Molybdeen
Molybdeen is een metaal wat zeer corrosievast is en een hoog smeltpunt van ongeveer 2623°C heeft. In de productie van roestvast staal speelt molybdeen een belangrijke rol bij de verbetering van de corrosieweerstand, vooral tegen chloriden en zure omgevingen. Het wordt vaak toegevoegd aan RVS om de weerstand tegen putcorrosie en spleetcorrosie te verbeteren. Dit maakt het een belangrijk element in bepaalde soorten roestvast staal, zoals RVS316.
Nikkel
Nikkel is een belangrijk element in de samenstelling van roestvast staal. Het is een zilverwit metaal en staat bekend om zijn ductiliteit, weerstand tegen corrosie en zijn vermogen om legeringen te vormen met veel andere metalen. Nikkel in de legering maakt het metaal corrosievast. Austenitisch roestvast staal, dat hoge percentages nikkel bevat zoals RVS304 en RVS316, wordt vaak gebruikt in interieur, huishoudelijke apparaten, voedselverwerkingsapparatuur, en medische apparatuur vanwege zijn uitstekende corrosieweerstand en goede mechanische eigenschappen.
Passivatie
Passiveren is een proces voor roestvast staal (RVS). Het doel van passiveren is het verwijderen van vreemde metalen en oxiden van het oppervlak van het RVS, die ontstaan door het lassen. Door te passiveren ontstaat er een dunne, beschermende chroomlaag die het onderliggende materiaal beschermt tegen verdere corrosie. Deze gecreëerde chroomlaag is slechts flinderdun, maar zeer effectief in het beschermen van het RVS tegen corrosie. De effectiviteit van de passivering hangt af van verschillende factoren, zoals de samenstelling van het RVS, de keuze van het gebruikte zuur, de temperatuur en de duur van de behandeling.
PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen)
PKVW staat voor "Politiekeurmerk Veilig Wonen". Het is een keurmerk in Nederland dat aangeeft dat een woning voldoet aan bepaalde eisen voor inbraakpreventie en veiligheid. Woningen die dit keurmerk dragen, zijn getoetst en voldoen aan de normen die de politie heeft vastgesteld om de kans op inbraak te verkleinen. Dit omvat zaken zoals goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen, voldoende verlichting en zichtbaarheid, en soms ook brandveiligheid. Huizen met het PKVW-keurmerk hebben een bewezen lagere kans op inbraak, wat voor bewoners een extra gevoel van veiligheid en comfort kan geven.
Precipitatiehardend RVS
Precipitatiehardend roestvast staal (RVS) valt onder de categorie PH-staal en is een bijzondere soort RVS die door een speciaal warmtebehandelingsproces extra sterk wordt gemaakt. Dit proces, bekend als precipitatieharding, verandert de interne structuur van het staal op een manier die het harder en sterker maakt. Precipitatiehardend RVS wordt vaak gebruikt in toepassingen waar hoge sterkte vereist is, zoals in de lucht- en ruimtevaartindustrie, in bepaalde soorten medische apparatuur, en in sommige gereedschappen. Dit type RVS combineert de gebruikelijke voordelen van RVS, zoals weerstand tegen roest en corrosie, met een verhoogde sterkte en hardheid.
Roestvast staal of roestvrij staal
Het materiaal RVS wordt in de volksmond vaak roestvast staal of roestvrij staal genoemd. In de praktijk worden deze termen vaak als synoniemen gebruikt en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de twee. In werkelijkheid is er maar één correcte betekenis van RVS, en dat is roestvast staal. Roestvrij staal suggereert namelijk dat het materiaal volledig bestand is tegen corrosie en roestvorming, en dat is niet het geval. Roestvast staal betekent dat het beter bestand is tegen corrosie en roestvorming. RVS heeft namelijk onderhoud nodig om er constant als nieuw uit te zien
RVS
RVS is de afkorting die gebruikt wordt voor roestvast staal. Het is een legering van ijzer, chroom, koolstof en andere elementen, afhankelijk van het specifieke type RVS. Het staat bekend om zijn corrosiebestendigheid en duurzaamheid, waardoor het veel wordt gebruikt in het interieur, de bouw, productie, en keukenapparatuur. De aanwezigheid van chroom in roestvrij staal vormt een beschermende laag, bekend als chroomoxide, die het onderliggende mataal beschermt tegen roest en corrosie. Roestvast staal kan verschillende afwerkingen hebben, zoals geborsteld, gepolijst, of mat, waardoor het een veelzijdig en esthetisch aantrekkelijk materiaal is voor een breed scala aan toepassingen.
RVS 410 (C1)
RVS 410 is een soort RVS dat bekend staat om haar hoge sterkte en valt onder martenitisch RVS. Omdat het een hoger percentage koolstof bevat dan andere soorten roestvast staal, is het harder maar iets minder bestendig tegen roest dan bijvoorbeeld RVS 304. Daarom is RVS410 geschikt voor algemene toepassingen waar enige blootstelling aan vocht voorkomt. RVS410 is magnetisch en wordt vaak gebruikt voor producten die sterkte en enige vorm van hittebestendigheid vereisen, zoals in keukengerei en sommige industriële toepassingen. RVS410 is ook goed te bewerken en te vormen.
RVS 304 (A2)
RVS304 is een van de meest voorkomende en veelzijdige soorten roestvast staal. Bij bevestigingsmiddelen wordt deze kwaliteit als A2 aangeduid. Het behoort tot de austenitische klasse van roestvast staal. Het materiaal bestaat uit circa 18% chroom en 8% nikkel. Deze samenstelling zorgt voor een uitstekende corrosieweerstand en goede mechanische eigenschappen. RVS304 is geschikt voor binnen en voor de meeste buitenprojecten en/of in zoetwateromgevingen. Hoewel RVS304 goed bestand is tegen corrosie, kan het kwetsbaar zijn voor corrosie in omgevingen die rijk zijn aan chloriden, zoals zeewater of zoutstrooimiddelen. In dergelijke omstandigheden wordt vaak RVS316 toegepast.
RVS 316 (A4)
RVS304 is een van de meest voorkomende en veelzijdige soorten roestvast staal. Bij bevestigingsmiddelen wordt deze kwaliteit als A2 aangeduid. Het behoort tot de austenitische klasse van roestvast staal. Het materiaal bestaat uit circa 18% chroom en 8% nikkel. Deze samenstelling zorgt voor een uitstekende corrosieweerstand en goede mechanische eigenschappen. Hoewel RVS304 goed bestand is tegen corrosie, kan het kwetsbaar zijn voor corrosie in omgevingen die rijk zijn aan chloriden, zoals zeewater of zoutstrooimiddelen. In dergelijke omstandigheden wordt vaak RVS316 toegepast.
RVS316 (A4)
RVS316, ook wel bekend onder de naam A4, is een austenitische roestvast staalsoort die bekend staat om zijn verhoogde weerstand tegen corrosie in vergelijking met RVS304. RVS316 bevat in tegenstelling tot RVS304 een hoger nikkelgehalte en de legering is aangevuld met circa 2% molybdeen. Hierdoor wordt het metaal een heel stuk corrosievaster, vooral tegen chloride-ionen en zure omgevingen. RVS316 wordt vaak gebruikt in omgevingen waar een hogere mate van corrosieweerstand vereist is. zoals maritieme toepassingen, chemische en petrochemische industrie, medische apparatuur, en omgevingen waar hogere concentraties zouten aanwezig zijn, zoals langs de kust of onder de rook van Schiphol.
RVS Look
RVS look verwijst naar producten of afwerkingen die qua uiterlijk lijken op RVS, maar niet daadwerkelijk volledig uit RVS zijn vervaardigd. Het imiteert de typische zilvergrijze, glanzende en geborstelde afwerking van echt RVS. Producten met een RVS look kunnen gemaakt zijn van een verscheidenheid aan materialen, zoals aluminium of ZAMAK. Vaak wordt de keuze voor een RVS look gemaakt in verband met kostenbesparing of gewichtsbeperking. Producten met een RVS look zijn namelijk doorgaans goedkoper en lichter dan echte RVS producten. Hoewel producten met een RVS look eruitzien als RVS, kunnen hun onderhoudsvereisten en duurzaamheid verschillen. Ze zijn misschien niet zo bestand tegen krassen, deuken, of corrosie als echt RVS.
SKG
SKG staat voor "Stichting Kwaliteit Gevelbouw", een Nederlandse organisatie die gespecialiseerd is in het testen, certificeren en keuren van hang- en sluitwerk, zoals sloten en scharnieren. Producten die door SKG zijn getest en goedgekeurd, krijgen een SKG-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de Nederlandse normen voor veiligheid en kwaliteit. SKG-gecertificeerde producten worden beoordeeld met een sterrensysteem. Dit varieert van één tot drie sterren, waarbij meer sterren een hoger niveau van inbraakwerendheid aanduiden: 1 ster: Standaard inbraakwerend, 3 minuten niet-zelfstandig inbraakwerend 2 sterren: Zwaar inbraakwerend, 3 minuten zelfstandig inbraakwerend 3 sterren: Extra zwaar inbraakwerend, 5 minuten zelfstandig inbraakwerend
Staal
Staal is een legering die hoofdzakelijk bestaat uit ijzer en een relatief klein percentage koolstof, meestal tussen de 0,2% en 2%. Door de verhouding van koolstof en andere legeringselementen te variëren, kan de eigenschappen van staal aanzienlijk worden aangepast. Zo worden er verschillende soorten staal vervaardigd, zoals koolstofstaal, gelegeerd staal en roestvast staal (RVS). Afhankelijk van het koolstofgehalte kan staal variëren van zeer zacht en makkelijk te vormen tot zeer hard en sterk. Staal is bekend om zijn hoge treksterkte en duurzaamheid, wat het geschikt maakt voor vele constructieve toepassingen. De meeste staalsoorten zijn goed lasbaar en machinaal te bewerken, hoewel sommige hogere koolstof- of gelegeerde staalsoorten speciale technieken vereisen. Staal is een van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Het kan zonder kwaliteitsverlies herhaaldelijk worden gerecycled, wat bijdraagt aan zijn duurzaamheid als materiaal.
Stainless steel
Stainless steel is de Engelse benaming voor roestvast staal (RVS). Het is een legering van ijzer, chroom, koolstof en andere elementen, afhankelijk van het specifieke type RVS. Het staat bekend om zijn corrosiebestendigheid en duurzaamheid, waardoor het veel wordt gebruikt in het interieur, de bouw, productie, en keukenapparatuur. De aanwezigheid van chroom in roestvrij staal vormt een beschermende laag, bekend als chroomoxide, die het staal beschermt tegen roest en corrosie. Roestvast staal kan verschillende afwerkingen hebben, zoals geborsteld, gepolijst, of mat, waardoor het een veelzijdig en esthetisch aantrekkelijk materiaal is voor een breed scala aan toepassingen.
Theevlekken
Theevlekken komen regelmatig voor op RVS dat dicht bij de kust gemonteerd is. Dit zijn geelbruine vlekjes die geen nadelige invloed hebben op de constructieve sterkte van het RVS, maar het mooie en hoogwaardige uiterlijk van RVS teniet doen. Theevlekken ontstaan in de nabijheid van de kust. Zeewater verdampt, wordt richting land geblazen en slaat neer op het RVS. Als het zoute vocht van het zeewater verdampt, blijft het zout achter in de naden en groeven van het RVS. Doordat het RVS steeds weer bevochtigt wordt met het zoute vocht, zal de concentratie zout steeds hoger oplopen en zullen er theevlekken zichtbaar worden. Op ruwe oppervlakken verloopt de vorming van theevlekken sneller dan op gladde oppervlakken. Dit komt doordat er op ruwe oppervlakken veel naadjes en kiertjes zitten waar het zout zich kan ophopen. Om deze reden zie je aan de kust en op boten vaak RVS onderdelen die hoogglans zijn gepolijst. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder kans dat er zich chloriden en verontreinigingen op kunnen vastzetten. Bovendien zijn gladde oppervlakken makkelijker schoon te houden. Maar houd er rekening mee dat ook op gladde oppervlakken theevlekken kunnen ontstaan, al zal dit proces zal minder snel verlopen.
TIG-lassen
Tungsten Inert Gas (TIG) lassen is een precisie lastechniek die gebruik maakt van een niet-afsmeltende wolfraamelektrode om het lasgebied te beschermen tegen verontreiniging. Door inert gas, meestal argon, te gebruiken, wordt oxidatie van het lasmateriaal voorkomen. Tijdens het proces smelt het te lassen materiaal samen met een toevoegmateriaal, indien nodig, om een sterke lasverbinding te vormen. TIG-lassen is populair vanwege de mogelijkheid om zeer nauwkeurig te werken en om een hoge kwaliteit las te produceren zonder spatvorming. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het lassen van RVS.
Tolerantie
Toleranties zijn toegestane afwijkingen in de maten en/of specificaties van producten en zijn belangrijk voor de kwaliteit en de toepasbaarheid ervan in verschillende projecten. Deze toleranties worden meestal bepaald door industriële normen en specificaties, zoals die van de American Society for Testing and Materials (ASTM), International Organization for Standardization (ISO), of de Europese Normen (EN). Het is belangrijk voor de kwaliteit en toepasbaarheid van RVS producten dat deze binnen de gestelde toleranties vallen, omdat ze invloed kunnen hebben op de prestaties en duurzaamheid van het eindproduct. De RVS buizen, kokers en staven in ons assortiment zijn ook onderhevig aan toleranties. Zo heeft constructiebuis een vrij grote tolerantie. Wanneer je constructiebuis toepast in RVS hekwerken, balustrades, trapleuningen en deurgrepen zul je hier geen last van hebben, omdat je hierbij niet te maken hebt met nauwkeurige precisiedelen. Op het moment dat je onze buis, koker of staf wil toepassen voor doeleinden waarbij het zeer van belang is dat de aangegeven maten tot op de 0,1 mm kloppen, raden we je onze buis, koker of staf niet aan.
Vliegroest
Vliegroest (ook bekend als besmettingscorrosie, contactcorrosie of galvanische corrosie) is een oppervlakteverontreiniging die bestaat uit kleine deeltjes van roest die zich op het oppervlak van een metaal kunnen vormen als gevolg van oxidatie. Deze deeltjes kunnen afkomstig zijn van ijzer- of staaldeeltjes in de directe omgeving. Vliegroest kan zich gemakkelijk verspreiden via de lucht en kan zich hechten aan RVS oppervlakken, waardoor er kleine roestvlekken ontstaan. Hoewel vliegroest meestal oppervlakkig is en gemakkelijk kan worden verwijderd, kan het als het wordt genegeerd uiteindelijk leiden tot diepere corrosie en aantasting van het RVS oppervlak.
ZAMAK
ZAMAK is een legering samengesteld uit zink, aluminium, magnesium en koper. Het woord ZAMAK is afgeleid van de Duitse termen voor de metalen waaruit de legering bestaat, namelijk Zink (Zink), Aluminium (Aluminium), Magnesium (Magnesium) en Kupfer (Koper). ZAMAK heeft een laag smeltpunt, is gemakkelijk te gieten en heeft een hoge sterkte. Vanwege deze eigenschappen, en het feit dat ZAMAK goedkoper is dan RVS, wordt ZAMAK vaak toegepast in plaats van RVS bij bijvoorbeeld badkamer- en interieuraccessoires. Het nadeel van ZAMAK is dat het minder corrosiebestendig is en niet buiten gebruikt kan worden.
Waarom een begrippenlijst?
- Vergroot je kennis: Leer meer over de specifieke kenmerken, toepassingen en voordelen van RVS.
- Maak geïnformeerde keuzes: Het is essentieel om de technische details te begrijpen die van belang zijn voor het kiezen van de juiste RVS-producten voor jouw project.
- Verhoog je vertrouwen: Met deze kennis kun je met meer vertrouwen navigeren in de wereld van RVS en weloverwogen aankoopbeslissingen nemen.
Wij staan voor je klaar
We hopen dat je deze begrippenlijst nuttig vindt en nodigen je uit om contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt of meer informatie wenst. Ons team staat voor je klaar om je te ondersteunen en begeleiden.