RVS Land is een écht familiebedrijf met bijna 20 jaar ervaring in RVS producten voor binnen- en buitenhuis, waaronder trapleuningen, deurbeslag, ventilatieroosters en bouwbeslag. In onze webshop vind je het grootste assortiment van Nederland en België, met meer dan 100.000 hoogwaardige RVS artikelen direct uit voorraad leverbaar. Wij hebben tevens een eigen werkplaats waar we RVS op maat produceren, geheel volgens jouw specifieke wensen. Al sinds onze oprichting staat persoonlijke service bij ons voorop, want we geloven dat een goede relatie met onze klanten het verschil maakt.

Wat is RVS?

RVS is een veel gekozen materiaal voor huis- en tuinaccessoires, bouw, ziekenhuizen en keukens. Maar wat is RVS nu precies, en waarom is het zo populair? Wij als RVS expert leggen je er graag alles over uit zodat ook jij de weloverwogen keuze voor RVS kunt maken.


Welk materiaal is RVS?

Het materiaal RVS is bij bijna iedereen wel bekend, maar waar het precies van is gemaakt ligt iets ingewikkelder. RVS is namelijk een legering, oftewel een mengsel, van diverse componenten. Juist de samenstelling van al die componenten vormt het materiaal RVS. Hieronder lees je alles over de samenstelling en kenmerken van roestvast staal.

Waarvan wordt RVS gemaakt?

RVS is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze legering wordt soms aangevuld wordt met elementen zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium om specifieke eigenschappen te creëren. De variërende combinaties en percentages van deze elementen leiden tot meer dan tweehonderd verschillende soorten RVS, elk met unieke eigenschappen. Om als roestvrij staal te worden beschouwd, moet de legering ten minste 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Zo zorgt chroom voor corrosiebestendigheid, terwijl koolstof de hardheid van het roestvrij staal beïnvloedt.

Roestvast staal of roestvrij staal

RVS is een afkorting voor roestvast staal, maar in de volksmond wordt het ook vaak roestvrij staal genoemd. Beide termen worden gebruikt om hetzelfde materiaal te beschrijven. Inhoudelijk verwijzen beide termen naar hetzelfde type staal dat bestand is tegen corrosie en oxidatie, mits correct en tijdig onderhouden. Het nadeel van de term roestvrij staal is dan ook dat het de indruk geeft dat RVS niet kan roesten. RVS is wel roestvast, maar niet geheel roestvrij. Voor een lange levensduur dient het met regelmaat gepoetst te worden. RVS wordt overigens in het Engels stainless steel genoemd, dit betekent hetzelfde.

RVS 304 of 316

De meest voorkomende RVS soorten in ons assortiment zijn RVS304 (A2) en RVS316 (A4). Maar wanneer heb je welke soort nodig? RVS304 is de meest voorkomende en meest verkochte RVS soort in ons assortiment en wordt gebruikt voor RVS interieur artikelen zoals bijvoorbeeld trapleuningen, deurklinken en garderobestangen. Je kunt RVS304 ook buiten in een natuurrijke omgeving toepassen (waar het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur). Wanneer het RVS wèl in aanraking kan komen met zout of zuur, kun je beter RVS316 toepassen. RVS316 is speciaal geschikt voor buiten in agressievere omgevingen vanwege haar hogere corrosiebestendigheid. Denk hierbij aan nabij de kust en industrie, in zwembaden en in de watersport.

Is RVS magnetisch?

Over het algemeen staat RVS bekend als niet magnetisch, maar in de praktijk zul je wel magnetische RVS soorten tegenkomen. Hoe kan dat dan? Zoals we hierboven hebben uitgelegd bestaan er meer dan tweehonderd verschillende soorten RVS met elk hun eigen eigenschappen. De magnetische eigenschappen van RVS zijn afhankelijk van de samenstelling van de legering. RVS dat je in en om het huis gebruikt, zoals RVS304 of RVS316, zijn over het algemeen niet magnetisch. Toch kan het oppervlak licht magnetisch zijn of worden doordat ze een bepaalde bewerking hebben ondergaan. Denk hierbij aan koudbewerkingen zoals tappen, walsen, trekken of zetten. Deze bewerkingen kunnen ervoor zorgen dat de kristalstructuur aan het oppervlak verandert en licht magnetisch wordt. Of RVS wel of niet magnetisch is, zegt niets over de kwaliteit en de sterkte van het materiaal.

 


Voordelen van RVS

RVS is duurzaam

RVS heeft een lange levensduur en is uitermate goed bestand tegen slijtage. Dit betekent dat het langer meegaat dan andere materialen en minder vaak vervangen hoeft te worden. Daarnaast is RVS volledig recyclebaar, wat betekent dat het kan worden omgesmolten en opnieuw kan worden gebruikt zonder dat de kwaliteit van het materiaal vermindert. Dit alles maakt van RVS een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.

RVS is bestand tegen alle weersomstandigheden

Roestvast staal heeft een hoge weerstand tegen corrosie en roest, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel binnen als buiten in vochtige en corrosieve omgevingen. RVS kan dus zeker buiten staan en RVS kan tegen regen. Als het RVS direct in aanraking kan komen met zout of zuur - bijvoorbeeld nabij de kust of industrie of op zee - adviseren we het gebruik van RVS316. Deze RVS soort is beter bestand tegen corrosie dan andere RVS soorten. Houd er wel rekening mee dat óók RVS regelmatig gepoetst dient te worden om volledig corrosievrij te blijven.

RVS verkleurt niet

RVS staat bekend om haar sterke weerstand tegen roesten en verkleuren. RVS is namelijk een mix van verschillende metalen, waaronder ijzer, chroom en nikkel. Het belangrijkste ingrediënt in RVS dat het helpt niet te verkleuren, is chroom. Wanneer RVS aan de lucht wordt blootgesteld, reageert het chroom met zuurstof en vormt een heel dun, maar heel sterk beschermend laagje chroomoxide. Het voorkomt dat water, lucht en andere stoffen die normaal metaal kunnen laten roesten of verkleuren, in contact komen met het RVS. Ook als het laagje beschadigd raakt, herstelt het zichzelf. Daardoor blijft RVS er hetzelfde uitzien, zonder te roesten of te verkleuren, zelfs als het gebruikt wordt in omgevingen die normaal schadelijk zouden zijn voor andere soorten metaal.

RVS is tijdloos

Een belangrijke reden waarom vaak voor RVS wordt gekozen is vanwege haar tijdloze uitstraling. De kleur van RVS is zeer neutraal en past daarom bij alle interieurtrends en bouwstijlen. RVS dat in en om het huis wordt toegepast is meestal mat geborsteld. Dat wil zeggen dat het oppervlak is geslepen. Dit geeft een aantrekkelijke en moderne uitstraling. Wil je een gladder oppervlak dat nog makkelijker schoon te houden is, dan kun je kiezen voor RVS met een hoogglans gepolijste afwerking. Zo zijn hoogglans gepolijste bootonderdelen ook beter bestand tegen vervuiling.

RVS is een sterk materiaal

RVS is taai en heeft een hoge weerstand tegen impact en vervorming. Hierdoor is het geschikt voor toepassingen waarbij sterkte belangrijk is.

 

RVS is geschikt voor maatwerk

Naast een groot assortiment aan standaard artikelen kunnen we ook RVS op maat leveren. In onze eigen werkplaats maken we de mooiste producten voor jou op maat. Dit kan al kleinschalig met het zagen van RVS buis of profielen op maat, maar wij leveren met alle plezier ook complete RVS trapleuningen en balustrades op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos! 


Nadelen van RVS

RVS is een populaire keuze voor verschillende toepassingen vanwege haar vele voordelen, waaronder duurzaamheid, corrosiebestendigheid en sterkte. Maar zoals bij elk materiaal zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van RVS.

Hogere aanschafprijs

Waarom is RVS zo duur? RVS is een zeer kwalitatief en degelijk materiaal en is over het algemeen duurder dan andere metalen. Daarom is het misschien niet de beste keuze voor budgetgerichte projecten.

 

Hogere bewerkingskosten

Het is arbeidsintensiever om RVS te bewerken dan andere metalen, wat kan leiden tot hogere kosten en langere productietijden.

 


Onderhoud van RVS

Zelfs de beste materialen hebben onderhoud nodig om ze er constant als nieuw uit te laten zien. Zo dienen ook roestvrij stalen producten regelmatig gepoetst te worden om de levensduur te vergroten en het oppervlak mooi en schoon te houden.

Waarom RVS schoonmaken?

Hoewel de term roestvrij staal anders doet vermoeden, is RVS niet geheel onderhoudsvrij en dient het gepoetst te worden. Want ook op RVS kan vuil zich vastzetten: denk hierbij aan vetten op een afzuigkap, handafdrukken op deurklinken en trapleuningen en weersinvloeden op een balustrade. Met correct en tijdig onderhoud voorkom je vervuiling en corrosie. Op onze pagina over Onderhoud van RVS vind je een uitgebreid onderhoudadvies.

Hoe RVS schoonmaken?

Je hoeft geen wondermiddeltjes in huis te hebben om RVS te poetsen. Het is al voldoende om het oppervlak regelmatig af te nemen met een zachte, vochtige doek, zoals een microvezeldoek. Daarna kun je nog een reinigingsmiddel speciaal voor RVS, zoals onze RVS Cleaner Spray, gebruiken om het RVS weer mooi te laten glanzen. Ook is het raadzaam om RVS buiten direct na montage te poetsen met een poetsmiddel zoals Innoshine B570. Zo verwijder je direct eventuele vuilresten die zijn achtergebleven na het monteren. 

Huis- tuin- en keukenmiddelen om RVS schoon te maken

Het is natuurlijk handig om RVS kunt poetsen met middeltjes die je altijd in huis hebt. Zorg er dan wel voor dat je de juiste poetsmiddelen kiest. Wij horen regelmatig de tip voorbij komen om olie (zoals babyolie of olijfolie) te gebruiken voor het poetsen van RVS. Dit raden wij absoluut af. Olie laat het oppervlak wel glanzen, maar maakt het niet schoon. Je maakt het RVS hiermee alleen maar vettig waardoor er nog meer stof of vervuiling op komt te zitten. 

Kan RVS roesten?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan er wel degelijk roest op RVS ontstaan. De meest voorkomende vorm van roest op RVS is vliegroest of besmettingscorrosie. Hierbij lijkt het alsof het RVS zelf roest, maar het zijn in werkelijkheid ijzerdeeltjes of vervuiling dat op het RVS terecht is gekomen die zijn gaan roesten. Ook hierbij geldt: met het juiste onderhoud voorkom je enige vorm van roest en blijft het RVS schoon.

Tips om RVS mooi te houden

Correct en tijdig onderhoud is de nummer één als het gaat om het behouden van de esthetische uitstraling van RVS. Na montage van het RVS product is het een kwestie van bijhouden: als je vuil zo snel mogelijk wegpoetst, kan het zich niet vastzetten op het RVS en leiden tot hardnekkige vlekken of zelfs corrosie. Gebruik daarnaast in elk geval géén agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen, dit kan het oppervlak van het RVS aantasten.

 

Krassen op RVS

Is RVS krasgvoelig? Hoewel RVS duurzaam is, is het niet volledig krasbestendig. Op artikelen die intensief worden gebruikt, zoals RVS deurklinken, trapleuningen of tafelpoten, kunnen na verloop van tijd lichte oppervlakkige krasjes ontstaan. Voor sommigen kan dit de esthetiek van het materiaal aantasten. Krassen kun je echter snel en gemakkelijk minder zichtbaar maken. In ons blog over het wegpoetsen van krassen op RVS lees je meer over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 


Waarom RVS?

RVS of staal?

Wat is beter: RVS of staal? RVS is niet noodzakelijkerwijs "beter" dan staal; het hangt af van de toepassing en de vereisten van het materiaal. RVS heeft wel enkele voordelen ten opzichte van gewoon staal. Een van de belangrijkste voordelen van roestvast staal is dat het veel beter bestand is tegen corrosie dan gewoon staal, waardoor het ideaal is voor toepassingen waarbij het materiaal wordt blootgesteld aan vochtige of corrosieve omgevingen. Hiermee is RVS ook gemakkelijker te onderhouden, omdat het niet zo snel corrodeert en vlekken vertoont. Ook is uiterlijk een hele belangrijke reden om te kiezen voor RVS. RVS is mooier dan staal en ziet er netjes afgewerkt uit. Daarnaast is RVS sterker en duurzamer dan gewoon staal en kan daardoor langer meegaan.  

RVS of kunststof?

Wat is beter: RVS of kunststof? Er zijn meerdere redenen waarom RVS beter kan zijn dan kunststof. RVS is over het algemeen duurzamer dan kunststof. Het is bestand tegen corrosie en kan beter tegen hoge temperaturen. Ook is RVS beter bestand tegen krassen, deuken en andere beschadigingen, terwijl kunststof gemakkelijk kan breken, barsten of beschadigd kan raken. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin kunststof beter geschikt kan zijn dan RVS, bijvoorbeeld in toepassingen waar lichtgewicht en flexibiliteit belangrijk zijn.

RVS of aluminium?

Wat is beter: RVS of aluminium? Of je voor RVS of aluminium moet kiezen hangt af van verschillende factoren en de toepassing van het materiaal. Als corrosiebestendigheid belangrijk is voor jouw project, dan kun je beter kiezen voor RVS. Ook is RVS sterker dan aluminium. Aluminium is dan weer lichter, waardoor het een geschikt materiaal is bij toepassingen waarbij gewichtsbesparing van belang is. En wat is duurder: RVS of aluminium? Aluminium is goedkoper dan RVS, waardoor aluminium een kosteneffectievere keuze is.