Het belang van ventilatie in huis
Ventileren heeft twee belangrijke doelen: het afvoeren van vochtige, vervuilde lucht én het weer aanvoeren van schone, droge lucht. Deze combinatie zorgt ervoor dat de lunch in huis schoon en gezond blijft. Als er niet wordt geventileerd, kun je last krijgen van schimmelplekken, vochtproblemen en gezondheidsklachten.
Om een goede ventilatie in huis te bereiken, moet er constant frisse lucht naar binnen stromen. Dat wil zeggen: iedere dag, iedere nacht en in ieder jaargetijde (dus ook in de winter!). Dit kan alleen worden bereikt als lucht via ventilatieroosters vrij door je huis kan circuleren. Zorg ervoor dat je ventilatieroosters altijd schoon zijn en open staan.
Verder is het belangrijk dat kiepraampjes geregeld op een kier worden gezet en dat je zorgt voor een goede ventilatie in natte ruimtes, zoals de badkamer en keuken. Je wasdroger dient daarnaast met een dichte slang rechtstreeks naar buiten te blazen. Ook de open ruimte onder de deuren moet genoeg lucht doorlaten om een vrije luchtstroom door het huis mogelijk te maken.
Er zijn verschillende soorten ventilatie: luchten, natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie (waaronder WTW installaties). Hieronder geef ik je informatie over deze opties.
1. Luchten
Luchten is het tijdelijk tegenover elkaar openzetten van ramen en/of deuren om snel extra lucht aan en af te voeren. Dit doe je bijvoorbeeld 's morgens om je slaapkamer te luchten of na het houden van een feestje waar bijvoorbeeld veel gerookt is. Vergeet hierbij niet de verwarming tijdelijk uit te zetten om onnodig warmteverlies te voorkomen. Op het moment dat de vervuilde lucht weg is, heeft luchten geen zin meer. Sterker nog: dan zal het de natuurlijke ventilatie in huis verstoren en in de winter zal de binnentemperatuur snel veel te laag worden. Luchten is dus ideaal om incidenteel extra lucht aan en af te voeren en is géén vervanger van het continue proces van ventilatie.
2. Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie is gebaseerd op natuurlijke drukverschillen binnen en buiten het huis. Dit is de goedkoopste manier van ventileren; er dienen hiervoor enkel ventilatieroosters door en om het huis geplaatst worden. Ook het gebruik van een dauerluftung behoort tot natuurlijke ventilatie. De natuurlijke luchtstroom zal vervolgens je huis ventileren en je woning van verse lucht voorzien. Natuurlijke ventilatie is dus niet afhankelijk van mechanische systemen, zoals ventilatoren of andere motorische apparaten die lucht in en/of uit een gebouw verplaatsen.
Een nadeel van natuurlijke ventilatie is dat luchtstromen niet geregeld kunnen worden. Luchtcirculatie is afhankelijk van de luchtdrukverschillen en winddruk. Als er veel wind is, zal er meer lucht naar binnen worden geblazen dan nodig. Het gevolg hiervan is dat ruimtes te snel afkoelen en de verwarming hoger gezet moet worden. Velen sluiten hierdoor de ventilatieroosters om geen warmte verloren te laten gaan, met als gevolg een verstoorde luchtventilatie en ongezonde lucht in huis.
3. Mechanische ventilatie
Met mechanische ventilatie creëer je een drukverschil met behulp van een mechanische installatie, zoals een ventilator of een uitgebreid ventilatiesysteem. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig bijna allemaal met een hoog niveau isolatie opgeleverd. Om toch voor schone lucht in huis te zorgen, wordt er meestal een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Deze installatie zorgt ervoor dat er constant lucht wordt afgezogen. Omdat er hierdoor een drukverschil ontstaat, zal er verse lucht van buiten (door open ventilatieroosters of open kiepramen, naden en kieren) worden aangezogen. Mechanische ventilatie werkt beter dan een natuurlijke ventilatie.
Een nadeel van dit systeem is dat het niet voor individuele ruimtes apart te regelen is.
Geregelde WTW installaties
Een andere vorm van mechanische ventilatie is de zogenaamde balansventilatie. In dit systeem zorgt het systeem niet alleen voor afvoer van vervuilde lucht, maar ook voor de aanvoer van dezelfde hoeveelheid verse, schone buitenlucht. Meestal zit er dan ook een warmte-terugwin (WTW) unit in. Hierin wordt de koude buitenlucht opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht. Bovendien kunnen aparte ruimtes zoals de badkamer (tijdens het douchen) of keuken (tijdens het koken) individueel geregeld worden. Hiermee is dit systeem het meest energiezuinig. Heel belangrijk hierbij is dat het systeem regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt. Er zijn speciale ventilatieventielen en roosters voor WTW installaties verkrijgbaar.
Energiebesparing met isoleren en ventileren
In onze huidige samenleving is energiebesparing, als gevolg van stijgende kosten voor gas en elektriciteit, belangrijker dan ooit geworden. Om deze reden richten huishoudens zich steeds meer op energiebesparende maatregelen, zoals de toepassing van LED-verlichting, warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Vooral isoleren is een populaire maatregel, omdat het een relatief eenvoudige en betaalbare oplossing is om snel energie te besparen.
Je zou denken dat het dichten van alle naden, spleten en kieren in huis de meest voor de hand liggende oplossing is om snel en effectief te isoleren. Niets is echter minder waar: isoleren betekent namelijk niet dat je je huis potdicht maakt en zorgt dat er in de winter geen koude lucht naar binnen kan. Hoewel deze maatregel wel energie bespaart bij het verwarmen, kan het ook leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming en gezondheidsproblemen.
Isoleren is dus onlosmakelijk verbonden met een goede ventilatie. Door te ventileren wordt vervuilde, vochtige lucht en andere vervuilende stoffen uit de lucht verwijderd en vervangen door frisse, droge, schone en zuurstofrijke lucht. Met een goede balans tussen isoleren en ventileren creëer je een gezond binnenklimaat.
Verschillende soorten ventilatieroosters
Zoals je ziet zijn er verschillende situaties waarin geventileerd moet worden, die elk om een ander soort ventilatierooster vragen. Denk ook eens na over het uiterlijk van je ventilatierooster, want een ventilatierooster hoeft niet alleen maar een praktisch object te zijn. Door een rooster te kiezen dat er mooi uitziet, is het ook nog eens een mooie toevoeging aan de gevel. Een RVS ventilatierooster is gemaakt van een hoogwaardig en duurzaam materiaal dat jarenlang mooi blijft. Wat ons betreft een echte tip! Ook zwarte ventilatieroosters zijn een goede keuze, vooral omdat zwart erg populair is in de woonwereld.