Het verschil tussen deurbeslag voor binnen en buiten
De wereld van deurbeslag is rijker en veelzijdiger dan je misschien denkt. Bij de aanschaf van deurbeslag is het belangrijk om rekening te houden met het onderscheid tussen deurbeslag voor binnen en buiten, want je kunt niet alle deurbeslag overal zomaar toepassen. In deze blog bespreken we de grootste verschillen tussen binnendeurbeslag en buitendeurbeslag en waar je op moet letten bij de aanschaf.
Het verschil tussen binnendeurbeslag en buitendeurbeslag
Bij deurbeslag binnendeur staat de uitstraling voorop, omdat het vaak dient als een verlengstuk van je interieurstijl. Daarom heb je binnen de categorie binnendeurbeslag de keuze uit heel veel verschillende stijlen: van modern en minimalistisch tot klassiek en sierlijk. Ook gebruiksgemak speelt een grote rol: het beslag moet comfortabel in de hand liggen en soepel werken, aangezien binnendeuren veel gebruikt worden.
Waar je bij binnendeurbeslag niet te maken krijgt met strenge veiligheidseisen om inbraak te voorkomen, is dat bij deurbeslag buitendeur wel het geval. Denk hierbij aan zoals het SKG keurmerk, dat verschillende niveaus van inbraakwerendheid aangeeft. Belangrijke kenmerken hiervan zijn meerpuntssluitingen, kerntrekbeveiliging en robuuste materialen zoals roestvast staal. Daarnaast moeten producten voldoen aan de NEN 5089 norm en bij voorkeur het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben. Ook dient buitendeurbeslag bestand te zijn tegen alle weersomstandigheden, van regen en sneeuw tot hitte en UV-straling. Duurzaamheid is hier van groot belang, daarom wordt buitendeurbeslag gemaakt van robuuste en hoogwaardige materialen zoals roestvast staal, messing of speciaal behandeld aluminium om corrosie en slijtage te voorkomen.
Ondanks het feit dat buitendeurbeslag aan meer eisen moet voldoen, wordt het net zoals binnendeurbeslag aangeboden in veel verschillende designs zodat het kan matchen met de rest van je woning.
Waarom binnendeurbeslag niet buiten toepassen?
Binnendeurbeslag is niet geschikt voor gebruik buitenshuis omdat het niet ontworpen is om te voldoen aan de specifieke eisen en omstandigheden waarmee buitendeurbeslag wel moet omgaan. Allereerst mist binnendeurbeslag de noodzakelijke veiligheidskenmerken die buiten nodig zijn. Daarnaast zijn de materialen van binnendeurbeslag (zoals bijvoorbeeld ZAMAK of messing) vaak niet geschikt voor buiten omdat dit buiten zal gaan slijten, roesten en/of beschadigen. Ook heeft binnendeurbeslag vaak een minder robuuste constructie omdat het ontworpen is voor veelvoudig maar licht gebruik, en niet voor de zware belasting en veiligheidsvereisten van buitendeuren.
Waar op letten bij kopen binnendeurbeslag?
Bij de aanschaf van binnendeurbeslag is het belangrijk om te letten op de stijl. Kies een stijl die past bij je interieur, zodat je interieurstijl overloopt in het deurbeslag. Ook de kleur en afwerking van het deurbeslag is van belang, zoals mat zwart, messing of geborsteld rvs. Denk ook aan specifieke functies zoals sloten voor badkamerdeuren of sleutelgaten. We raden daarnaast aan om te investeren in degelijk materiaal voor een lange levensduur.
Waar op letten bij kopen buitendeurbeslag?
Als je nieuw buitendeurbeslag gaat uitzoeken, zijn de veiligheidscertificaten van groot belang. Met buitendeurbeslag dat voorzien is van SKG-certificering of andere erkende keurmerken zit je goed, want op die manier wordt de veiligheid van het beslag gegarandeerd. Let er ook op dat het materiaal en de afwerking bestand zijn tegen roest en verkleuring.
Deurbeslag voor binnen en buiten kopen
Het kiezen van het juiste deurbeslag is meer dan alleen een leuke nieuwe deurkruk of handgreep uitzoeken: het gaat ook om functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Of je nu op zoek bent naar het perfecte binnendeurbeslag om je interieur te verfraaien of robuust buitendeurbeslag om je huis te beschermen, er zijn tal van opties om uit te kiezen. Met de actuele interieurtrends in gedachten kun je met vertrouwen investeren in deurbeslag dat zowel mooi als functioneel is.