Deurkruk monteren binnendeur: zo doe je het
Je kunt de mooiste deurklinken voor je woning kopen, maar dan moet je ze ook nog monteren. Hoe monteer je deze eigenlijk? Wij loodsen je er doorheen!
Na het kiezen van een deurklink is het tijd om hem op je binnendeur te monteren. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus ga van tevoren na of je alle benodigde materialen compleet hebt:
- Controleer de verpakkingen van je nieuwe set deurklinken, hier hoort ook een vierkante wisselstift en montagematerialen bij. Ook een passend inbussleuteltje zit meestal in de verpakking van de deurklinken.
- Is je slot nog goed, of is deze ook aan vervanging toe? Een oud of defect binnenslot dient vervangen te worden. Controleer of het slot voorzien is van patentgaten voor een rozet. Voor nog geen tientje koop je al een goed deurslot. Deze sloten zijn altijd voorzien van patentgaten, zodat je de nieuwe deurkrukken met patentbouten door de deur heen kunt monteren, dit is altijd de beste methode. Andere bevestigingsmaterialen, zoals kleine houtschroefjes, zijn minder sterk.
- Controleer - indien van toepassing - of je voldoende en de juiste sleutelplaatjes en WC-sluitingen hebt. Bij deurkrukken op rozet is het belangrijk dat deze (zo veel mogelijk) dezelfde diameter en dikte hebben als de rozetten van je deurkrukken. Dat zorgt ervoor dat het deurbeslag één geheel vormt. Bij deurklinken op schild moet de slotafstand overeenkomen met de slotafstand in je deur. De slotafstand is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder, het sleutelgat of de toiletsluiting.
- Zorg voor veilig en goed gereedschap. Wat je nodig hebt, is een boormachine met houtboortjes, een potlood en schroevendraaiers.
Zo monteer je een deurklink
Demonteer voorzichtig de oude deurkruk en de sleutelplaatjes en zorg ervoor dat je de deur niet beschadigt. Demonteer ook het slot door de schroefjes in de kopse kant van de deur los te draaien. Dit werkt heel eenvoudig; als de schroefjes eruit zijn, kun je het slot zo uit de deur trekken.
Maak de uitholling waarin het slot in de deur zat goed schoon. Zuig losse houtsplinters en zaagsel weg met een stofzuiger. Als er vervuilingen blijven zitten, kunnen deze een soepele beweging van het slot en de deurkrukken verhinderen. Ook de kruk- en sleutelgaten moeten op de juiste plaats zitten, schoon zijn en groot genoeg zijn.
Hoe dagschoot omdraaien?
Bekijk – indien je een nieuw slot gaat monteren – welke kant je deur op draait en draai indien nodig de schoot om. Hoe dit werkt verschilt per slot. Zo kun je bij veel sloten aan de achterzijde een palletje omzetten (zie onderstaande video), terwijl je bij andere sloten een schroef aan de achterzijde moet omdraaien. Lees de meegeleverde montagehandleiding van het slot om te bekijken wat bij jouw slot de juiste manier is. Steek het slot in de deur en schroef deze vast met de meegeleverde schroefjes in de kopse kant van de deur
Steek de krukstift door het slot en houd deze horizontaal. Controleer of bestaande gaten op de juiste plaats zitten of teken nieuwe gaten af met behulp van de onderconstructie of het boorsjabloon. Dit doe je aan beide zijden van de deur. Teken gelijk ook de gaten af voor een eventueel sleutelplaatje of toiletslot.
Verwijder nu het boorsjabloon of de deurkruk, de krukstift en het slot. Boor indien nodig de aangetekende gaten met een 6 mm houtboor in de deur. Dit doe je aan beide zijden van de deur. Na het boren verwijder je eventuele houtsplinters en boorresten.
Monteer het slot weer in de deur en schroef deze vast met de meegeleverde schroefjes. Monteer nu de de wisselstift in één van de deurkrukken. Zorg ervoor dat het gat in de stift op de juiste positie zit. Het inbus puntschroefje in de hals van de deurkruk moet tegenover de dunne kant van de stift zitten, zodat het puntje makkelijk door de wand van de stift kan steken om te borgen. Als je een stift hebt met een zaagsnede, dan moet de zaagsnede aan de kant van het inbusschroefje worden gepositioneerd. Draai het inbus puntschroefje aan en voel hoe het puntje zich door de dunne wand van de stift boort. Dan zit hij vast.
De meeste deurkrukken zijn voorzien van een onderconstructie, die wordt afgedekt met een RVS rozet of schild. Steek de deurkruk op onderconstructie met stift door het slot. Schuif de andere deurkruk aan de andere zijde van de deur over de stift en zet deze vast met de meegeleverde patentbouten. Draai het inbus puntboutje in de hals van de andere deurkruk nu ook aan en zorg dat het puntje zich in de krukstift boort.
Schuif het RVS rozet of schild over de deurkruk en klik of schroef (afhankelijk van de uitvoering) deze stevig vast op de onderconstructie. In een klikrozet zit een inkeping. Zorg dat deze inkeping zich aan de onderkant bevindt.
Als je ook een los sleutelplaatje, profielcilinder plaatje of toiletsluiting wil plaatsen, dan kun je dezelfde stappen herhalen.
Controleer of de krukken soepel, maar met een stevige grip op en neer bewegen zonder zware punten. Voel je zware punten, dan kun je proberen de patentbouten iets losser te draaien. Als het probleem hiermee niet is opgelost, dan moeten de krukken weer gedemonteerd worden om te kijken of er nog ergens een splinter of zaagsel in de weg zit. Check ook of de krukgaten groot genoeg zijn en de stift de rand van het gat niet raakt. Sluit de deur en bekijk of deze netjes sluit.
Onderhoud van deurklinken
Voor onderhoud van deurklinken adviseren wij om deze af en toe af te nemen met een zachte vochtige doek. RVS deurklinken mag je ook poetsen met een goede RVS reiniger. Hierdoor gaan ze weer mooi glanzen zonder dat er een vettig laagje op je krukken achterblijft.
Verder is het aan te bevelen om, waar nodig, gebruik te maken van deurstoppers. Ze beschermen niet alleen je deurklinken, maar ook muren, meubels en deuren tegen lelijke beschadigingen.
Veel succes met het monteren en veel plezier van je nieuwe deurklinken!