Het verschil tussen RVS 304 en RVS 316
Ben je niet zeker welk soort RVS geschikt is voor jouw project? RVS verdelen we grofweg onder in twee soorten: RVS304 en RVS316. Een veel voorkomende vraag is wat het verschil is tussen deze twee kwaliteiten. Bij het maken van een keuze tussen RVS 304 en RVS 316 is voornamelijk de corrosiebestendigheid van deze materialen van belang. In dit blog geef ik je tekst en uitleg over deze RVS varianten.
Wat is RVS?
Voordat ik de verschillen tussen deze twee RVS soorten kan uitleggen, is het van belang om te begrijpen wat RVS precies is. RVS is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Soms worden er ook elementen zoals molybdeen, titanium, mangaan, stikstof of silicium aan toegevoegd om bijzondere eigenschappen te creëeren. Deze elementen, in combinatie met elkaar en in verschillende percentages, resulteren in meer dan 100 verschillende soorten RVS, elk met unieke eigenschappen. Om van roestvast staal te kunnen spreken moet de legering minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. Chroom zorgt voor corrosiebestendigheid en koolstof beïnvloedt de hardheid van het roestvast staal.
RVS 304 eigenschappen
RVS 304 is de meest voorkomende RVS soort en wordt vaak gebruikt voor producten die zowel binnen als buiten gebruikt worden. RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is RVS304 materiaal goed vervormbaar en lasbaar. RVS 304 is niet alleen geschikt voor binnengebruik, maar ook voor buitengebruik (in een natuurrijke omgeving waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur). Als je RVS304 buiten monteert, zorg er dan voor dat er regen bij kan komen en dat het regelmatig gepoetst wordt. Populaire productgroepen gemaakt van RVS304 zijn bijvoorbeeld RVS deurbeslag zoals deurklinken en huisnummers, maar ook RVS ventilatieroosters en RVS trapleuningen.
RVS 316 eigenschappen
Bij buitengebruik waar sprake is van agressievere invloeden van buitenaf, zoals zuur, zout en industrie, adviseren we het gebruik van RVS316. Dit kan zijn nabij de kust, een drukke weg of industrie. Ook raden we RVS316 kwaliteit aan in of nabij zwembaden, op boten en jachten en in laboratoria. RVS 316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie dan RVS 304.
RVS 304 of 316?
Bij de afweging tussen RVS 304 en RVS 316 is de omgeving waarin het RVS wordt geplaatst van het grootste belang. Vaak hoor je dat RVS304 het beste binnen kan worden gebruikt en dat RVS316 de buitenkwaliteit is, maar dat is wat kort door de bocht. In feite kan RVS304 zowel binnen als buiten worden gebruikt, zolang de omstandigheden daarvoor aanvaardbaar zijn (bijvoorbeeld in een natuurlijke omgeving waar het materiaal niet kan worden aangetast door zout of zuur) en het regelmatig wordt gepoetst. Voor alle andere situaties raden wij altijd RVS316 aan, vooral in de buurt van de kust, onder de rook van Schiphol en bij zware industrie – kortom, in zoute en zure omgevingen.
RVS 304 316 prijsverschil
RVS 316 is duurder dan RVS 304, omdat RVS 316 de kostbare grondstof molybdeen bevat. Als je project zich binnenshuis of buiten in een natuurrijke omgeving afspeelt, dan is RVS 304 doorgaans al meer dan voldoende en is het niet nodig om duurdere producten van RVS 316 aan te schaffen. Door goed te kijken naar de toepassing, kun je flink besparen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
Onderhoud van RVS
Welke RVS-soort je ook kiest, RVS schoonmaken is altijd belangrijk om de mooie uitstraling en lange levensduur te behouden. Hoewel RVS roestvast is, betekent dit niet dat het volledig roestvrij is. Bij blootstelling aan vuil of agressieve stoffen kan er na verloop van tijd corrosie optreden, vooral in buitenomgevingen. Daarom is het belangrijk om RVS regelmatig schoon te maken om vuil, vlekken en aanslag te verwijderen. Met het juiste onderhoud blijft het RVS jarenlang in perfecte staat en behoudt het haar glanzende en strakke uitstraling.