Hoe gebruik je RVS lijm?
Als je met RVS werkt, denk je misschien al snel aan lassen om stevige verbindingen te maken. Maar wist je dat je roestvast staal ook op een hele betrouwbare manier kunt verlijmen zonder te hoeven lassen? RVS lijmfittingen zijn hiervoor dé oplossing. RVS verlijmen is niet alleen sneller en eenvoudiger dan lassen, maar levert ook een nette en duurzame verbinding op. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in het proces en geef ik antwoord op veelgestelde vragen over het gebruik van RVS lijm en lijmfittingen.
Welke lijm hecht op roestvrij staal?
De beste lijm voor het verlijmen van roestvast staal is speciale RVS lijm. Deze specifieke lijm is ontworpen om goed te hechten op het gladde, niet-poreuze oppervlak van RVS. Vaak zijn deze lijmen ééncomponentenlijmen die uitharden zodra ze worden afgesloten van lucht, zoals wanneer je een fitting en een buis verlijmt. RVS-lijm zorgt voor een sterke en duurzame hechting en is bestand tegen verschillende temperaturen en mechanische belasting.
Zorg ervoor dat je altijd een RVS lijm kiest die geschikt is voor het materiaal en de toepassing. Voor andere toepassingen, zoals het verlijmen van RVS op hout of glas, zijn er specifieke kitten of lijmen die beter geschikt zijn voor die materialen.
Welke lijm voor RVS op RVS?
De juiste lijm is van groot belang voor een goede verlijming van RVS op RVS. Niet elke lijmsoort is geschikt, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Voor het verlijmen van RVS fittingen gebruik je een speciale RVS lijm die specifiek is ontwikkeld voor cilindrische verbindingen. Ons huismerk RVS lijm kan spleten tot 0,2 mm overbruggen en blijft stevig bij temperaturen tussen -55 °C en 150 °C. Wat deze lijm bijzonder maakt, is dat het een ééncomponentenlijm is, wat betekent dat er geen menging nodig is. Zodra de lijm in contact komt met de lucht in de buis, begint het uithardingsproces.
Huismerk RVS lijm kopen
Wat zijn RVS lijmfittingen?
RVS lijmfittingen zijn buisverbinders die zijn voorzien van een lijmflens die in de RVS buis of koker wordt verlijmd met RVS lijm. Lijmfittingen zijn leverbaar in veel verschillende uitvoeringen. Zo kennen we bijvoorbeeld knieën, bochten, hoekstukken, kruisstukken, buisverbinders en railingsteunen. Hierbij kun je kiezen tussen een rond of vierkant systeem en verschillende buismaten. Daarnaast zijn de meeste lijmfittingen leverbaar in zowel RVS 304 als RVS 316.
RVS hekwerken en balustrades kun je eenvoudig monteren met RVS lijmfittingen. Ook trapleuningen, kapstokken, tafels en garderobes lenen zich uitstekend voor dit systeem. Lassen is hierbij niet nodig. Je bespaart hiermee niet alleen kosten, maar ook veel tijd. Na het verlijmen van de fittingen ontstaat er een oersterke verbinding die bijna niet meer is te demonteren. Na het verlijmen blijft er een subtiel, dun naadje over tussen de twee onderdelen.
Veel gebruikte RVS lijmfittingen
Voordelen van RVS lijmen met lijmfittingen
Het gebruik van lijmfittingen in plaats van lassen heeft een aantal voordelen. voor doe-het-zelvers of professionals die op zoek zijn naar een efficiënte en nette oplossing. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van lijmfittingen voor RVS:
- Zelf te doen: Voor het lijmen van RVS lijmfittingen heb je geen speciaal gereedschap of expertise nodig, iedereen kan dit zelf uitvoeren (zolang je de instructies volgt);
- Geen laswerk nodig: Lassen is vaak tijdrovend en duurder, vooral als je niet beschikt over de juiste apparatuur;
- Snel en eenvoudig: Verlijmen gaat veel sneller dan lassen, je hoeft alleen nog de lijm laten uitharden;
- Strak en netjes: Na het verlijmen blijft er een subtiel naadje over tussen de buis en de fitting, wat zorgt voor een strakke afwerking;
- Duurzaam: De verbinding die ontstaat door het verlijmen is oersterk, waardoor je project lang meegaat.
Hoe RVS lijmen?
Zorg ervoor dat de lijmfitting en de buis schoon, droog en braamvrij zijn. Verwijder de dop van de lijmfles en snijd het gesloten puntje van het transparante lijmtuitje af. Breng nu een rups lijm aan op ca. 1 cm vanaf de binnenzijde van de buis. Voor buisdiameter 42,4 mm heb je ca. 1 ml per lijmverbinding nodig. Voor dunnere buis heb je iets minder nodig, voor dikkere buizen iets meer. Schuif de lijmfitting in de buis en draai de fitting heen en weer om de lijm gelijkmatig te verdelen. Zorg nu dat de buis en de fitting mooi aansluiten. Fixeer de delen eventueel met tape, wrapfolie of tie-wraps. Laat de verbinding vervolgens uitharden. Wij adviseren altijd om de verbinding een nachtje te laten drogen. De lijm is pas volledig uitgehard na ca. 24 uur. Voel in de tussentijd niet of de onderdelen al vast zitten, want als de verbinding verschuift, moet je alles weer schoonmaken en opnieuw beginnen.
Pas de componenten eerst zonder lijm. Als de lijm eenmaal is uitgehard, is de verbinding namelijk niet meer te demonteren. De lijm dient altijd in de buis te worden aangebracht, niet op de fitting. Zo voorkom je dat de lijm langs de buis loopt als de fitting in de buis wordt geschoven. Zouden er desondanks toch lijmresten op de buis of lijmfitting terecht komen, kun je de overtollige lijmresten makkelijk wegpoetsen met een RVS reinigingsspray.