Artikel delen

Ben je bezig met het opknappen van je huis en zoek je nog de perfecte gordijnroede? Het kiezen van de juiste gordijnstang kan een groot verschil maken in hoe je raamdecoratie eruitziet en hoe het past bij de rest van je interieur. Wat mij betreft springt er uiteindelijk maar één type roede echt uit: een RVS gordijnroede. Strak, modern, en geschikt voor vrijwel elke woonstijl. Laten we samen kijken waar je op moet letten om de beste keuze te maken.


Wat is een gordijnroede?

Een gordijnroede is eigenlijk slechts een buis waaraan je je gordijnen ophangt. Het is de klassieke manier om gordijnen op hun plek te houden, waarbij je de roede vaak aan de muur of het plafond monteert. Het gordijn wordt aan de roede gehangen met behulp van ringen, lussen of haakjes, waardoor je de gordijnen makkelijk open en dicht kunt schuiven. In tegenstelling tot gordijnrails, die vaak wat subtieler en minder zichtbaar zijn, is een gordijnroede een opvallend element in je interieur. Daarom is het een belangrijk om een visueel aantrekkelijke en passende gordijnroede in je interieur te verwerken, zodat die bijdraagt aan de uitstraling van je interieur.

Waarom een RVS gordijnroede?

Of je nu een modern of klassiek interieur hebt, een RVS gordijnroede is altijd een veilige en stijlvolle keuze. Het past zich makkelijk aan aan de stijl van je kamer, is duurzaam, en ziet er gewoon heel strak uit. Als je gordijnen dicht zijn, zie je misschien niet zoveel van de roede. Maar zodra je de gordijnen opent, wordt de roede onderdeel van je interieur. Daarom is het belangrijk dat de roede mooi past bij de rest van je inrichting.

RVS gordijnroedes zijn ook ideaal als je wat extra stevigheid zoekt. Ze kunnen gemakkelijk het gewicht dragen van zware gordijnen, zoals dikke verduisterende stoffen of isolerende gordijnen voor de winter. Dit is belangrijk omdat een te lichte roede kan doorbuigen of zelfs breken wanneer het gordijn te zwaar is. Met RVS hoef je je hier geen zorgen over te maken, omdat het materiaal van nature sterk en robuust is.

Een ander voordeel van een RVS gordijnroede is dat het materiaal ongevoelig is voor roest en slijtage. Het blijft er jarenlang goed uitzien zonder te verkleuren of te beschadigen, en het is gemakkelijk te onderhouden – even snel afnemen met een doekje volstaat al. Daarna glanst het weer als nieuw. Ook als je een gordijnroede nodig hebt voor een vochtige ruimte, zoals de badkamer, is RVS de beste keuze.


RVS Gordijnroede 33,7mmRVS Gordijnroede 33,7mm
RVS Gordijnroede 19,0mmRVS Gordijnroede 19,0mm

Stap 1: Kies de juiste diameter

De basis van een gordijnroede is natuurlijk de buis zelf. Je hebt een paar keuzes als het gaat om de diameter van de buis, en welke je moet kiezen hangt vooral af van het gewicht van je gordijnen en de grootte van de gordijnogen:

  • Ø 19 mm: Een roede met een diameter van 19 mm is een prima optie als je lichte gordijnen hebt. Denk bijvoorbeeld aan vitrages of dunne linnen gordijnen. Met deze kleine diameter ben je ook direct verzekerd van een heel subtiele gordijnroede.
  • Ø 25,4 mm: De buisdiameter van 25,4 mm is wat steviger en geschikt voor lichte tot middelzware gordijnen. Extra leuk: je kunt hier kiezen voor zowel mat geborsteld RVS als antraciet. Het geeft net wat meer karakter.
  • Ø 26,9 mm & 28 mm: Deze diameters van 26,9 mm en 28 mm zijn ideaal voor middelzware tot zware gordijnen. Ze kunnen wat meer gewicht dragen en de 28 mm buis kun je combineren met RVS steigerbuiskoppelingen, wat zorgt voor een stoer en industrieel eindresultaat.
  • Ø 33,7 mm: Voor echt zware gordijnen is dit de beste keuze. Het geeft niet alleen een stevige basis, maar ziet er ook prachtig robuust uit.

Denk er goed over na welke gordijnen je op wilt hangen en kies op basis daarvan de juiste buisdiameter. Als je twijfelt, ga dan altijd voor iets stevigers. Je wilt niet dat de roede doorbuigt.

Naast het gewicht van de gordijnen moet je ook rekening houden met de diameter van de gordijnringen of gordijnogen. Deze moeten namelijk soepel over de buis kunnen schuiven. Het zou zonde zijn als je straks de perfecte roede hebt gekozen, maar de gordijnringen te klein blijken te zijn om eroverheen te passen. Controleer daarom altijd de grootte van je gordijnogen en zorg dat deze ruim genoeg zijn voor de gekozen buisdiameter. Als je bijvoorbeeld een buis van 28 mm kiest, moeten de ringen natuurlijk een iets grotere diameter hebben, zodat ze niet blijven hangen of klemmen.


Stap 2: bepaal de lengte en hoeveel steunen je nodig hebt

Nu je de diameter hebt gekozen, moet je bedenken hoe lang de roede moet worden. We zagen hem voor je op maat, dus je kunt precies de lengte bestellen die je nodig hebt – wel zo handig, toch? Je betaalt dan alleen voor wat je nodig hebt.

Afhankelijk van de lengte van je gordijnroede heb je ook steunen nodig om de roede stevig te houden. Hoe dunner de buis, hoe meer steunen je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht dat je precies vertelt hoeveel steunen je nodig hebt bij welke lengte. Zo voorkom je dat de roede gaat doorhangen.

Lengte Ø 19 mm: Ø 25,4 mm: Ø 26,9 mm: Ø 28 mm: Ø 33,7 mm:
0 - 2,20 meter 2 steunpunten 2 steunpunten - - -
0 - 2,70 meter - - 2 steunpunten 2 steunpunten 2 steunpunten
2,20 - 4,40 meter 3 steunpunten 3 steunpunten - - -
2,70 - 5,40 meter - - 3 steunpunten 3 steunpunten 3 steunpunten
4,40 - 6 meter 4 steunpunten 4 steunpunten - - -
5,40 - 6 meter - - 4 steunpunten 4 steunpunten 4 steunpunten


Stap 3: kies de bevestiging en afwerking

Dan komen we bij de montage. Er zijn een paar opties voor hoe je de gordijnroede kunt monteren: tegen de muur, tegen het plafond, of misschien wel tussen twee muren in (in een nis bijvoorbeeld). En afhankelijk van waar je de roede ophangt, kies je voor verschillende onderdelen.

  • Muurflenzen: Muurflenzen gebruik je als je de roede tegen de muur wilt monteren. Je kunt kiezen voor standaard muurflenzen met zichtbare schroefgaten, maar we hebben ook hele mooie blinde muurflenzen waarbij je na montage geen schroeven zit. Vergeet niet om passende schroeven en pluggen mee te bestellen.
  • Opschuifsteunen: Een opschuifsteun is geschikt voor zowel plafond- als muurmontage. Opschuifsteunen zorgen door hun lengte voor een wat grotere afstand tussen de roede en het plafond of de muur.
  • Eindkappen: Als het uiteinde van de buis zichtbaar blijft, is een eindkap een detail dat je niet mag vergeten. Eindkappen werken de kopse kant van de buis namelijk netjes af en zorgen voor een mooie afwerking. Voor het monteren van een eindkap in de buis heb je RVS lijm nodig: dit zul je nog mee moeten bestellen.

RVS Gordijnroede 33,7 mmRVS Gordijnroede 33,7 mm

Handige tips voor het bestellen en monteren

  • Extra lange gordijnroede? Als je roede langer dan 3 meter moet zijn, kan het soms lastig zijn om hem te monteren. Daarom kun je de buis ook in twee delen bestellen. Die twee delen worden dan in een buishouder op voet gekoppeld. Zo zie je er niets van, en het monteren wordt een stuk makkelijker.
  • Opschuifsteunen op maat: Kies je voor een roede van 25,4 mm of 28 mm? Dan kun je ook opschuifsteunen op maat bestellen. Wij maken ze precies in de lengte die jij nodig hebt. Handig als je speciale wensen hebt qua montage.
  • Houd rekening met de plooien van het gordijn: Hang de roede altijd aan weerszijden iets verder door op de muur, zodat je genoeg ruimte hebt voor de plooien van de gordijnen. Je wilt niet dat de gordijnen tegen de muur aankomen als ze open zijn; dat ziet er rommelig uit en de gordijnen slijten sneller.