In 5 stappen je eigen RVS balustrade
Ben je een echte klusser of doe-het-zelver en vind je het leuk om je eigen RVS balustrade op maat samen te stellen? Het is niet alleen een klus waarmee je flink wat kosten kunt besparen, maar ook een project waarbij je zelf de controle hebt over het ontwerp en de uitvoering. In dit blog geef ik je een duidelijk en handig stappenplan zodat je goed voorbereid en met vertrouwen aan de slag kunt.
Wat is een balustrade?
Een balustrade is een afscheiding of leuning die wordt toegepast op plaatsen waar er hoogteverschillen zijn, zoals bij balkons, trappen, terrassen, galerijen, deuren of vensters. Het bestaat meestal uit verticale staanders die met elkaar verbonden worden door een handrail, en kan verder ingevuld worden met bijvoorbeeld glasplaten of staven. De primaire functie van een balustrade is zorgen voor veiligheid, want het voorkomt dat mensen van hoogtes vallen. Maar een balustrade speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van de sfeer en uitstraling van een ruimte, of het nu binnen of buiten is.
Waarom een RVS balustrade?
Een RVS balustrade dé perfecte keuze als je op zoek bent naar duurzaamheid, uitstraling en functionaliteit. RVS staat bekend om haar goede weerstand tegen roest en corrosie, wat het ideaal maakt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Daarnaast geeft RVS een moderne, strakke en tijdloze uitstraling die in vrijwel elke omgeving past. Het materiaal is bovendien sterk (wat zorgt voor extra veiligheid) en het is eenvoudig te onderhouden. Welk design je ook voor ogen hebt, een RVS balustrade is een tijdloze oplossing die jarenlang meegaat en nooit uit de mode raakt.
Hoe maak ik een RVS balustrade?
inIedere situatie is natuurlijk anders; er is geen standaard balustrade die voor iedereen voldoet. Om je op weg te helpen met het creëren van je eigen balustrade op maat vind je hieronder ons stappenplan. Hierbij gaan we uit van een standaard balustrade in RVS 304 van 1 meter hoog op basis van ronde balusters met een diameter van 42,4 mm. De minimale hoogte van 1 meter staat voorgeschreven in het bouwbesluit en wordt dan ook altijd door ons geadviseerd. Bij balustrades op hogere hoogtes van de 1e verdieping: raadpleeg eerst het bouwbesluit of vraag ons om advies.
Stap 1: maak een plattegrond
Een goede voorbereiding is het halve werk. Teken jouw balkon, terras of trap nauwkeurig uit en geef de buitenmaten aan. Dit helpt om het totaalbeeld voor je balustrade helder te krijgen.
Stap 2: bepaal de posities van de balusters
Zodra je een duidelijk overzicht hebt, kun je de balusters (dit noemen we ook wel staanders) intekenen. Begin met de uiteindes en hoeken, en vul daarna de tussenliggende plekken in. Ik raad aan om ongeveer 125 cm tussen de staanders aan te houden voor optimale stabiliteit. Dit zorgt voor een stevige constructie die voldoet aan de veiligheidsnormen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je altijd iets breder of smaller gaan.
Uit welke balusters kan ik kiezen?
Stap 3: kies je vulling
Afhankelijk van je smaak en situatie kun je kiezen uit 3 verschillende vullingen voor je balustrade:
- RVS balustrade met glas vulling: Dit is de meest veilige vulling voor een RVS balustrade, omdat de gehele ruimte tussen de staanders wordt gevuld met glas. Glas zorgt voor een moderne en luxe uitstraling en laat veel licht door, waardoor de ruimte groter en open aanvoelt. Afhankelijk van de grootte van de glasplaat zal een glasdikte van 8,76 mm (44.2) vaak volstaan, maar vertrouw in eerste instantie op het advies van je glasleverancier en het bouwbesluit. Wij adviseren altijd om het glas pas in te meten op het moment dat je de balustrade hebt geplaatst. Als je om een of andere reden een staander iets moet verplaatsen en je hebt het glas al aangeschaft, zal het niet meer passen.
Een andere mogelijkheid is een glasvulling, waarbij je kiest tussen ronde of vierkante RVS glasklemmen om de glasplaten te bevestigen.
- RVS balustrade met staf: Deze vulling geeft je balustrade een strakke, industriële uitstraling en is stevig en betaalbaar. Een groot voordeel is dat het zeer eenvoudig te monteren is. De staven worden op maat meegeleverd en kunnen gemakkelijk tussen de staanders bevestigd worden. Dit open ontwerp is enkel geschikt als doorloopbeveiliging en niet als doorvalbeveiliging. Dit systeem is namelijk doorklauterbaar en overklauterbaar wat niet veilig genoeg is als doorvalbeveiliging.
Stap 4: tel de benodigde onderdelen
Nu je weet hoeveel staanders en vulling je nodig hebt, kun je de juiste materialen bestellen. Bij onze standaard staanders worden alle benodigde bevestigingsmaterialen voor het plaatsen van de balusters meegeleverd. Afhankelijk van de ondergrond moet je echter in sommige gevallen kiezen voor andere bevestigingsmaterialen.
Populaire onderdelen in een RVS balustrade
Stap 5: plaats de balustrade
Zorg voor degelijk montage gereedschap en een stevige, goede montage. Voor de bevestiging van de handrail moet je M5 draad tappen in de buis. Dit doe je door de buis los in het schoteltje van de railingsteun te leggen en vast te zetten met een tie-wrap. Daarna teken je de gaten aan met een viltstift en kun je op de juiste posities gaten boren en draad tappen.
RVS balustrade onderhouden
Met deze stappen ben je goed op weg om zelf een schitterende en duurzame RVS balustrade samen te stellen. Ik wens je heel veel succes! En vergeet niet: RVS is onderhoudsarm is, maar niet geheel onderhoudsvrij. Poets de balustrade na montage en neem hem regelmatig even af. Zo houd je je RVS balustrade in topconditie en kun je er jarenlang van genieten.