Galvanische corrosie op RVS
Als expert op het gebied van roestvast staal weet ik hoe belangrijk het is om de juiste maatregelen te treffen om de levensduur van RVS te waarborgen. Hoewel RVS bekend staat om haar uitstekende corrosiebestendigheid, kan er onder bepaalde omstandigheden toch vervuiling optreden. Een van de meest voorkomende vormen hiervan is galvanische corrosie, ook wel bekend als besmettingscorrosie. In deze blog leg ik uit wat galvanische corrosie is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Door je bewust te zijn van de oorzaken en oplossingen, zorg je ervoor dat jouw RVS projecten lang meegaan en er goed uit blijven zien.
Wat is galvanische corrosie?
Galvanische corrosie of besmettingscorrosie is een snelle vorm van corrosie die ontstaat tussen 2 verschillende materialen. Het treedt bijvoorbeeld op wanneer twee verschillende metalen, zoals RVS en koolstofstaal, in contact komen met een elektrolyt zoals water. Dit veroorzaakt een chemische reactie waarbij het onedelere metaal (in dit geval staal of ijzer) snel begint te corroderen. Deze reactie kan optreden in allerlei situaties waar RVS in een vochtige omgeving direct of indirect in aanraking komt met andere metalen. Op de foto bovenaan dit artikel zie je als voorbeeld een RVS electrokast waarop stopcontacten zijn gemonteerd met stalen schroeven.
Hoe ontstaat besmettingscorrosie op roestvast staal?
RVS kan op verschillende manieren in contact komen met koolstofstaal. Denk aan het gebruik van stalen gereedschappen op RVS, het monteren van RVS op stalen constructies, of het bundelen van RVS buizen met stalen banden. Zelfs vonkenregens van slijpwerkzaamheden kunnen ijzerdeeltjes op RVS achterlaten, wat leidt tot besmettingscorrosie. De hevigheid van galvanische corrosie hangt af van de grootte van het potentiaalverschil, de grootte van het raakoppervlak van beide materialen en de hoeveelheid vocht die aanwezig is en beide materialen verbindt.
Voorbeelden van galvanische corrosie in de praktijk
Een bekend voorbeeld van galvanische corrosie is wanneer RVS schroeven worden gebruikt op een staalconstructie in een vochtige omgeving. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij boten of buiteninstallaties. De schade ontstaat meestal sneller dan je zou denken, vooral bij slecht geventileerde ruimtes of plekken waar regelmatig vocht aanwezig is.
Wanneer ontstaat er géén besmettingscorrosie?
Er ontstaat geen galvanische corrosie als je RVS onderdelen onderling op, of tegen andere RVS materialen bevestigd. Ook ontstaat deze vorm van corrosie niet als er geen vocht aanwezig is. Over het algemeen betekent dit dat je binnenshuis staal en RVS zonder problemen op elkaar kunt monteren. Zo kun je binnenshuis een RVS balustrade naar hartenlust combineren met stalen onderdelen, wat buitenshuis niet kan.
Voorkomen van galvanische corrosie
Voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen om galvanische corrosie te voorkomen. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat er geen direct contact is tussen RVS en staal. Dit kun je doen door een scheidingslaag te gebruiken, zoals rubber, kunststof, of een coating. De kans op corrosie is ook kleiner als er goed geventileerd wordt. Ook het gebruik van zogenaamde Anti Seize, een pasta die helpt het contactoppervlak te minimaliseren, kan helpen om galvanische corrosie tegen te gaan. Verder is het essentieel dat RVS en andere materialen droog blijven, want zonder vocht kan er geen corrosie ontstaan. Goede ventilatie speelt hier een grote rol bij.
Hoe voorkomen wij zelf besmettingscorrosie?
Bij RVS Land nemen we het risico van besmettingscorrosie uiterst serieus. Daarom hanteren we strikte procedures tijdens het transport, in onze werkplaats en ons magazijn:
- Onze RVS buizen worden deze altijd zorgvuldig verpakt en vervoerd. Als ze bij ons worden geleverd, zijn de buizen gebundeld met tape, wrapfolie of stalen banden. Om te voorkomen dat de stalen banden direct in contact komen met het RVS, wordt er altijd een beschermlaag zoals wrapfolie of tape tussen de band en de buis geplaatst. Zo blijven de buizen vrij van mogelijke besmetting door ijzerdeeltjes. De vrachtwagens zijn tevens speciaal ingericht met houten steunbalken en scheidingspaaltjes die zijn omwikkeld met tape, zodat het RVS volledig beschermd is tijdens het vervoer.
- In onze werkplaats is er geen koolstofstaal te vinden: wij werken hier uitsluitend met RVS. Zelfs de staalborstels zijn gemaakt met RVS borstelharen. Daarnaast zijn alle werkbanken voorzien van een dikke rubberen mat en de rollenbanen en bokjes zijn voorzien van kunststof rolletjes. Ook lenen wij geen gereedschappen uit om te voorkomen dat ze worden gebruikt voor andere materialen dan RVS.
- In ons assortiment bieden we zowel stalen als RVS producten aan, maar in ons magazijn houden we deze materialen strikt gescheiden. Wij raken stalen producten alleen met handschoenen aan en verpakken deze producten altijd apart. Op deze manier zorgen we ervoor dat er geen directe aanraking is tussen het staal en het RVS. Door deze zorgvuldige werkwijze kunnen wij onze klanten zowel stalen als RVS producten leveren, zonder dat de een de ander beïnvloedt.
Verwijderen van galvanische corrosie op RVS
Mocht het toch zover komen, dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Dit doe je met behulp van Q-Ultra-Clean: een chemisch reinigingsmiddel voor het weghalen van vuil en roestvorming op RVS. Als het lukt om alle verontreinigingen te verwijderen, herstelt de chroomoxide huid van het roestvast staal. Daarna kun je een RVS reinigingsspray gebruiken om het product vlekloos schoon te maken en mooi te laten glanzen.
De juiste schoonmaakmiddelen voor besmettingscorrosie
Voorkomen is beter dan genezen
Galvanische corrosie kan snel optreden als RVS in contact komt met andere metalen in vochtige omstandigheden, maar gelukkig is het ook goed te voorkomen. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het scheiden van materialen en het regelmatig onderhouden van je RVS, voorkom je dat je geconfronteerd wordt met ongewenste corrosie. Als je toch te maken krijgt met besmettingscorrosie, zorg er dan voor dat je snel en grondig handelt om verdere schade te beperken.