Theevlekken op RVS
Ik krijg vaak vragen over theevlekken op RVS, vooral van mensen die dicht bij de kust wonen of werken. Hoewel deze vlekken op het eerste gezicht kunnen lijken op roest, is dat niet het geval. Theevlekken zijn geelbruine verkleuringen die ontstaan in zoute omgevingen en, hoewel ze het uiterlijk van het RVS kunnen aantasten, hebben ze geen invloed op de constructieve sterkte van het materiaal. In deze blog leg ik je precies uit wat theevlekken zijn, hoe ze ontstaan en - belangrijker nog - wat je kunt doen om ze te voorkomen of te verwijderen.
Wat zijn theevlekken?
Je ziet het regelmatig aan de kust als je over de boulevard loopt: RVS met geelbruine vlekken. Het lijkt misschien alsof het materiaal roest, maar eigenlijk hebben we hier te maken met theevlekken (niet te verwarren met vliegroest). Deze vlekken worden veroorzaakt door zoutafzettingen, wat vaak voorkomt in gebieden tot zo’n 20 kilometer vanaf de kustlijn. Hoe dichter bij de branding, hoe groter de kans dat je deze vlekken op RVS zult aantreffen.
Hoewel de vlekken geen schade aanrichten aan de sterkte van het RVS, doen ze wel afbreuk aan de mooie en hoogwaardige uitstraling van het materiaal. Voor veel mensen is dat een doorn in het oog, zeker wanneer je investeert in duurzame en mooie materialen zoals RVS.
Hoe ontstaan theevlekken?
Het ontstaan van theevlekken is een gevolg van het zoute zeewater in de lucht. Zeewater verdampt, waarna het zout wordt meegevoerd door de wind en zich vastzet op oppervlakken, waaronder RVS. Dit gebeurt vooral in naden en kleine groefjes van het materiaal. Als het zoute vocht telkens weer op het oppervlak komt, stijgt de concentratie zout en worden theevlekken zichtbaar. De term 'theevlekken' komt voort uit de gelijkenis van de bruine of geelbruine kleur van deze vlekken met de kleur van gedroogde theevlekken die je bijvoorbeeld op een kopje of tafel kunt zien.
RVS met een ruwer oppervlak is gevoeliger voor deze vlekken, omdat het meer onregelmatigheden heeft waar het zout kan blijven hangen. Daarom zie je in kustgebieden vaak RVS dat hoogglans gepolijst is. Een gladder oppervlak is minder vatbaar voor deze zoutafzettingen en veel eenvoudiger schoon te houden. Toch kunnen ook op gladde oppervlakken theevlekken ontstaan, maar het proces verloopt daar aanzienlijk langzamer.
RVS 316: de betere keuze voor kustgebieden
Niet alle RVS soorten zijn even gevoelig voor theevlekken. Voor toepassingen in zoute omgevingen, zoals aan de kust of op zee, adviseer ik altijd RVS 316. Deze RVS soort is veel beter bestand tegen corrosie en vlekken dan het meer gangbare RVS 304. Een hoogglans gepolijst RVS 316-oppervlak biedt daarbovenop nog meer bescherming.
Mocht er sprake zijn van zeer strikte eisen wat betreft duurzaamheid en sterkte, dan kan RVS2205, ook wel duplex staal genoemd, toegepast worden. Dit materiaal is nóg beter bestand tegen corrosie, maar komt vaak met een hoger prijskaartje. Daarom wordt het niet altijd toegepast, tenzij de situatie daarom vraagt.
Hoe theevlekken verwijderen?
Wanneer je RVS al theevlekken heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Met de juiste reinigingsmiddelen, specifiek ontworpen voor het reinigen van RVS, kun je deze vlekken eenvoudig wegpoetsen. Zorg ervoor dat je reinigingsproducten gebruikt die veilig zijn voor RVS, zodat het materiaal niet beschadigt tijdens het schoonmaakproces.
Waarmee theevlekken weghalen?
Poetsen, poetsen, poetsen
Het beste wat je kunt doen om theevlekken te voorkomen, is het regelmatig schoonmaken van je RVS. In zoute omgevingen is het raadzaam om RVS316 te gebruiken en dit regelmatig te poetsen. Door het zout en andere verontreinigingen tijdig te verwijderen, blijft je RVS jarenlang mooi en glanzend!