Kies het geschikte ventilatierooster jouw toepassing

Bezig met laden...

Onze RVS luchtroosters zijn leverbaar in veel verschillende uitvoeringen. Maar wanneer kies je nou voor welk rooster? Op deze pagina geven we je alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een geschikt rooster. Lees ook ons blog over het belang van ventileren in huis.

Natuurlijke ventilatie Natuurlijke ventilatie

Om gebruik te maken van natuurlijke ventilatie, hoef je alleen maar ventilatieroosters door en om het huis te plaatsen. Natuurlijke ventilatie gebruikt namelijk de natuurlijke drukverschillen in en om je huis. Door de natuurlijke luchtstroom wordt je woning, garage of opberghok geventileerd en voorzien van frisse lucht.

Ventilatieroosters voor natuurlijke ventilatie zijn nooit voorzien van een terugslagklep. Voorbeelden van de vele roosters voor natuurlijke ventilatie zijn lamellenroostersafsluitbare roostersschoepenroosters en plintroosters

 

Mechanische ventilatie Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt er gebruik gemaakt van een mechanische installatie, zoals een ventilator of een uitgebreid ventilatiesysteem. Deze installatie zorgt voor een constantie luchtafvoer. Hierdoor ontstaat er een drukverschil en wordt verse lucht van buiten (door open ventilatieroosters of open kiepramen, naden en kieren) aangezogen.

Voorbeelden van ventilatieroosters die geschikt zijn voor mechanische ventilatie zijn lamellenroosterskaproostersbolroosters en Premium Line luchtroosters.

 

WTW-installaties WTW-installaties

Balansventilatie (middels een WTW installatie) is ook een vorm van mechanische ventilatie, maar werkt iets anders. Roosters die geschikt zijn voor mechanische ventilatie, zijn dus niet automatisch ook toepasbaar bij een WTW-installatie. Hierbij zorgt het systeem namelijk niet alleen voor de afvoer van lucht, maar ook voor de aanvoer van dezelfde hoeveelheid schone lucht.

Ventilatieroosters die geschikt zijn voor balansventilatie vind je in de categorie ventielen en roosters voor WTW installaties.

 

Afzuigkappen Afzuigkappen

Gevelroosters die geschikt zijn voor afzuigkappen en wasdrogers, hebben overdruk nodig om te functioneren. Daarom zijn deze voorzien van een windbreker of overdrukklep/terugslagklep. Een overdrukklep opent bij overdruk en sluit als de overdruk wegvalt. Hierdoor staat het afvoerkanaal niet constant open en kan er geen koude lucht door het afzuigkanaal naar binnen dringen.
Bij afzuigkappen hoeft de terugslagklep hoeft deze niet per se in het ventilatierooster te zitten. De overdrukklep kan ook reeds in de afzuigkap zitten. Daarom zijn gevelroosters die geschikt zijn voor afzuigkappen niet standaard uitgerust met een overdrukfunctie.


Wasdrogers Wasdrogers

Muurroosters die geschikt zijn voor wasdrogers, hebben overdruk nodig om te functioneren. Daarom zijn deze voorzien van een windbreker of overdrukklep/terugslagklep. Een overdrukklep opent bij overdruk en sluit als de overdruk wegvalt. Hierdoor staat het afvoerkanaal niet constant open en kan er geen koude lucht door het afzuigkanaal naar binnen dringen.

Ventilatieroosters die geschikt zijn voor balansventilatie vind je in de categorieën overdrukroosters en kaproosters met windbreker.